komentirao i sastanke s plenkovićem i milanovićem

Konaković gostovao u 'Nedjeljom u dva': O pitanjima o BiH, odlučivat će se u institucijama BiH

Front 19.03.23, 16:03h

Konaković gostovao u 'Nedjeljom u dva': O pitanjima o BiH, odlučivat će se u institucijama BiH
- Regionalnu stabilnost smatram osnovnom pretpostavkom, prije svega za bilo kakav dogovor, Bosna i Hercegovina je zemlja konsenzusa. Dolje, nema nijedne odluke ako se ne složimo svi da je ona potrebna - objasnio je šef diplomacije BiH

 

 

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je u nedjelju kako će se o pitanjima o Bosne i Hercegovine, odlučivati u institucijama BiH.

 

On je gostujući na HRT-u u emisiji "Nedjeljom u dva" istaknuo i kako ima puno pitanja i puno prilika između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

 

- Regionalnu stabilnost smatram osnovnom pretpostavkom, prije svega za bilo kakav dogovor, Bosna i Hercegovina je zemlja konsenzusa. Dolje, nema nijedne odluke ako se ne složimo svi da je ona potrebna - objasnio je šef diplomacije BiH.  

 

Kazao je i da mu je jasna zainteresiranost Hrvata za hrvatski narod u BiH.

 

- Ona je prirodna kao što je zainteresirana i Srbija za Srbe u BiH, ali je tu potpuno jasna granica. O pitanjima o BiH, odlučivat će se u institucijama BiH, Bošnjaci, Srbi, Hrvati u Bosni i Hercegovini i svi građani koji ne pripadaju etničkim skupinama - napomenuo je. 

 

Kao ministra vanjskih poslova primili su ga predsjednici i Srbije, Hrvatske i Crne Gore što, kako je rekao, ukazuje na poštovanje prema Bosni i Hercegovini. 

 

- Nijednog od njih ja ne znam osobno, niti sam imao neki osobni kontakt kao pretpostavku da se taj sastanak dogodio. I s predsjednikom, premijerom i ministrima vanjskih poslova sam razgovarao i u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori - rekao je Konaković. 

 

Sastanak s Milanovićem je kaže bio kurtoazan i korektan. 

 

- Istina je da on govorio više nego što sam ja govorio, ali je govorio vrlo korektno. Podsjetio je na neke stvari koje su nama bile važne, kako je na jednoj od sekciji NATO-a bio prvi koji je govorio o kandidatskom statusu BiH - rekao je.

 

Sastanak s Plenkovićem je kaže ipak bio malo konkretniji. 

 

- Zapravo je naglasio važnost reformi u ovoj godini, jer je naredna izborna za Europski parlament. Vrlo konkretni sastanci - zaključio je Konaković, prenosi HRT.  

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI