zbog dodikovog ponašanja i istupa

'Nema političke trgovine s imovinom BiH': Bećirović od Pravobranilaštva BiH traži informaciju o poduzetim mjerama na zaštiti državne imovine

Hronika 19.03.23, 11:09h

'Nema političke trgovine s imovinom BiH': Bećirović od Pravobranilaštva BiH traži informaciju o poduzetim mjerama na zaštiti državne imovine
U saopćenju se navodi da državni organi BiH moraju početi striktno provoditi zakonski određene nadležnosti i obaveze

 

 

S obzirom na nastavak antidejtonske i antiustavne politike predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zvanično je zatražio od Pravobranilaštva BiH informaciju o tome šta je kao nadležna državna institucija Bosne i Hercegovine poduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa države Bosne i Hercegovine u vezi s izvršenjem konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH koje se odnose na neustavno i nezakonito reguliranje državne imovine bh. entiteta RS.

 

U cilju pоduzimanja mjera krivičnopravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa BiH pred nadležnim Tužilaštvom BiH, Bećirović zahtijeva od Pravobranilaštva BiH, pozivajući se na Zakon o Pravobranilaštvu BiH, cjelovitu informaciju o poduzetim mjerama iz svoje nadležnosti na izvršenju konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH - saopćeno je iz Bećirovićevog Kabineta.

 

U saopćenju se navodi da državni organi BiH moraju početi striktno provoditi zakonski određene nadležnosti i obaveze. Dodaje se da odgovorna lica u Pravobranilaštvu BiH, kao i u drugim nadležnim državnim institucijama, primaju plaće od građana Bosne i Hercegovine da bi štitili imovinske interese države, a ne spavali pred očiglednim antiustavnim i nezakonitim radnjama pojedinih predstavnika bh. entiteta RS.

 

Zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića se posebno odnosi na izvršenje  odluka  Ustavnog suda broj: U-1/11, U-8/19, U-9/19, U-4/21, U-4/20, te U-10/22.

 

U saopćenju se podjeća da je Ustavni sud 2. marta 2023. godine „u plenarnom sazivu, u predmetu broj U-5/23, rješavajući zahtjev Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH, i drugih, za donošenje privremene mjere“ donio privremenu mjeru kojom je van pravne snage stavio najnoviji Zakon o nepokretnoj imovini  bh. entiteta RS do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o podnesenom zahtjevu kojom će utvrditi da sporni zakon nije u saglasnosti sa članom I/1, članom III/3.b), članom IV/4.a) i e) i članom VI/5 Ustava Bosne i Hercegovine.

 

Neupitna je ustavnopravna činjenica da državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini. O državnoj imovini Bosne i Hercegovine ne može biti političke trgovine. To je svetinja i ona pripada državi Bosni i Hercegovini. Nikakve prijetnje Milorada Dodika ne mogu promijeniti tu činjenicu - navodi se u saopćenju, prenosi Služba za odnose s javnošću Predsjedništvo BiH. 

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI