da li je (samo) voda dovoljna

Ginekologinja tvrdi: 'Samo na ovaj način se pravilno održava vaginalna higijena'

ŽENA iN 18.03.23, 22:14h

Ginekologinja tvrdi: 'Samo na ovaj način se pravilno održava vaginalna higijena'
Da li je dobro koristiti kiselo mlijeko kao prevenciju ili za liječenje intimne regije?

 

 

 

 

Svaka žena se svako malo pita koje je sredstvo najbolje za očuvanje vaginalne higijene, savjeti da je dovoljna samo voda su nešto što smo slušali i od naših baka, pa je tako za RTS ordinaciju na sva važnja pitanja za higijenu intimne regije žena odgovorila ginekologinja dr Vesna Tešić.


Da li je za održavanje intimne higijene potrebno koristiti blage kupke?


- Veoma je bitno da li se žena nalazi u generativnom periodu ili menopauzi i zavisno od toga se mora prilagoditi sredstvo. Proizvodi za generativni period su nešto jačeg sastava i vrlo je važno da ta sredstva sadrže mlječnu kiselinu koja zaista štiti od eventualnih infekcija. Ona održava pH vrednost. Za higijenu spoljne kože genitilnih organa kod žena koje su u menopauzi apsolutno treba koristiti blaža sredstva i treba apsolutno voditi računa o tome zbog nedostatka hormona estrogena. Ta koža se stanjuje, podložnija je infekcijama. Najvažnije je izbjegavati proizvode koji sadrže u sebi paraben - kaže za RTS ordinaciju dr Vesna Tešić.


Doktorica savjetuje da žene koriste prirodnija sredstva, poput onih koja u sebi imaju kantarion koji je prirodni antiseptik ili ona koja u sebi imaju žalfiju.


Takođe, doktorica Tešić tvrdi da voda nije dovoljna i da se ona danas razlikuje po sastavu, tako da je potrebno koristiti neko sredstvo kako bi se održavala pravilna higijena vaginalne regije.


O korištenju kiselog mlijeka kao prevenciji ili liječenju intimne regije, doktorica kaže:


- Ranije su bake imale određene rituale koje su sprovodile, rijetko kada da neka baka nije imala irigator, to je kantica za vaginalno ispiranje. Drugo, zaista su koristile mliječnu kiselinu, koristile su kiselo mlijeko da bi održale pH vrednost vagine, to je zaista tačno i tačno je da su puno koristile kantarionovo ulje, žalfiju. Do osamdesetih godina je to bilo vrlo rasprostranjeno. Nije greška koristiti kiselo mlijeko, sada imate i tablete koje su u stvari na bazi mliječne kiseline, koje su jako djelotvorne, imate i kreme za žene u postmenopauzi - navodi doktorica.

 

 

(Stil.rs/DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI