usvojla tinejdžera iz ukrajine

Nazivaju je 'ruskom majkom': Ko je Maria Alekseyevna Lvova-Belova koju Hag želi uhapsiti uz Putina?

Front 19.03.23, 10:30h

Nazivaju je 'ruskom majkom': Ko je Maria Alekseyevna Lvova-Belova koju Hag želi uhapsiti uz Putina?
I Putin i Lvova-Belova se suočavaju s optužbama za počinjene ratne zločine u Ukrajini, a MKS navodi da su njih dvoje nezakonito deportovali djecu iz ove države u Rusiju

 

 

 

 


Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je u petak naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marije Aleksejevne Lvove-Belove.


I Putin i Lvova-Belova se suočavaju s optužbama za počinjene ratne zločine u Ukrajini, a MKS navodi da su njih dvoje nezakonito deportovali djecu iz ove države u Rusiju.


Lvova-Belova koju mediji ponekad nazivaju i “ruskom majkom” inače radi kao komesarka za prava djece u Rusiji, a na tu funkciju je Putin imenovao 2021. godine.


Nedavno je dospjela na medijske naslovnice kada je na profilu na Telegramu podijelila informaciju da pomaže u povezivanju ukrajinske djece i roditelja u Rusiji koji ih žele usvojiti.


U proljeće 2022. godine Lvova-Belova je usvojila tinejdžera iz Ukrajine, tačnije, Mariupolja, jednog u nizu gradova kojeg su napali Rusi.


Ona je navodno posjećivala teritorije pod ruskom okupacijom u Ukrajini i brinula se da ukrajinska djeca budu deportovana u Rusiju.


- Kada smo ih doveli u Rusiju da se malo oporave, počela je priča da su negativno govorili o Putinu, govorili svakakve ružne stvari, pjevali ukrajinsku himnu i sve to. Da, postoji ta vrsta negativnosti, možda u početku, ali onda se pretvori u ljubav prema Rusiji - kazala je tom prilikom Lvova-Belova, piše Newsweek.


CNN je u februaru izvijestio da Lvova-Belova nastavlja sa svojom praksom posjete Ukrajini i deportacijom tamošnje djece u Rusiju u kojoj ih usvajaju ruske porodice.


Prema izvještaju, Putin je dao Lvovoj-Belovoj dozvolu da preduzme “dodatne mjere” za oporavak djece bez roditeljskog staranja na ruskim ilegalno pripojenim teritorijama Ukrajine, uključujući Zaporožje, Herson, Lugansk i Donjeck.


Na društvenim mrežama često je dijelila fotografije djece nakon što su ih udomile porodice, prenosi Oslobođenje pisanje Newsweeka..


Međutim, MKS navodi da je rad Lvove-Belove “mračniji” od onog kakvog ga predstavlja na društvenim mrežama. Tako je ona optužena za nezakonitu deportaciju i prebacivanje djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.


MKS je također izdao saopćenje u kojem je naveo da su zločini na teritoriji Ukrajine počinjeni od 24. februara 2022. godine kada je Rusija započela invaziju na ovu zemlju koja je prerasla, kako su naveli, u rat širih razmjera.


- Postoje razumni razlozi za vjerovanje da gospođa Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, jer je djela počinila direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih - navodi se u saopćenju MKS-a.


Putin se suočava sa sličnim optužbama, a za njim je izdat nalog za hapšenje zbog navodnog počinjenja nezakonite deportacije djece iz okupiranih područja iz Ukrajine u Rusiju.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI