SMANJENJE U 2022. GODINI OD 48 POSTO

Jedna velika isplata skresala dobit Sarajevo-osiguranja: Kojoj firmi je isplaćena šteta od čak milion KM?

Biznis Klub 18.03.23, 19:48h

Jedna velika isplata skresala dobit Sarajevo-osiguranja: Kojoj firmi je isplaćena šteta od čak milion KM?
Sarajevo-osiguranje je juče u obavijesti Sarajevskoj berzi izvijestilo o donesenoj odluci o emisiji dionica zatvorenom ponudom sa skraćenim prospektom emisije

 

 


Dobit Sarajeo-osiguranja smanjena je u 2022. godini za 48 posto u odnosu na godinu ranije, a što je prije svega rezultat jedne velike isplate štete, izvještava Indikator.ba.


Sarajevo-osiguranje ostvarilo je poršle godine dobit od 540 hiljada KM, nakon što je u 2021. godini ostvarilo višak od 1,05 miliona KM.


Na smanjenje dobiti uticali su velika isplata štete od milion KM Elektroprivredi i smanjenje vrijednosti dionica Bosna Reosiguranja u prošloj godini, gdje Sarajevo-osigurnje ima udio od 12,7 posto i treći je najveći dioničar.


Društvo je prošle godine zaračunalo bruto premije u iznosu od 68,2 miliona KM, što je 4,2 posto više nego 2021. godine.


Sarajevo-osiguranje je juče u obavijesti Sarajevskoj berzi izvijestilo o donesenoj odluci o emisiji dionica zatvorenom ponudom sa skraćenim prospektom emisije.


Kako je Indikator.ba ranije izvijestio, odluka o dokapitalizaciji je donesena još 15. decembra prošle godine na Skupštini dioničara društva.
Tada je odlučeno je da se emisijom izda 769.231 redovnih (običnih) dionica nominalne vrijednosti 10 KM, pri čemu bi dionice imale fiksnu cijenu od 13 KM za svaku.


Saglasno tome ukupna dokapitalizacija, ukoliko bi bila realizovana 100 posto, iznosila bi 10 miliona KM. Postojeći dioničari kupnjom dionica imaju mogućnost da zadrže sadašnji postotak učešća u osnovnom kapitalu društva


Sarajevo-osiguranje ima 4.634.633 emitovanih dionica nominalne vrijednosti 10 KM, a na listi je ukupno 1.116 dioničara.


Država ima 45,5 posto vlasništva u Sarajevo-osiguranju, BH Master Capital (finansijska jedinica AS Holdinga) posjeduje 14,9 posto, ZIF Prof Plus 5 posto, itd.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI