je li to ista osoba

Kolike su šanse da je Poljakinja doista nestala Madeleine McCann? Softver za prepoznavanje lica donio konačnu presudu

Hronika 18.03.23, 19:31h

Kolike su šanse da je Poljakinja doista nestala Madeleine McCann? Softver za prepoznavanje lica donio konačnu presudu
Poljakinja Julia Wendell tvrdi da je ona nestala Madeleine McCann, što je natjeralo švicarsku tvrtku da upotrijebi softver za prepoznavanje lica kako bi utvrdili radi li se o istoj osobi

 

 

 

Jedna švicarska tvrtka upotrijebila je softver za prepoznavanje lica kako bi donijela gotovo konačnu presudu o tome je li Poljakinja Julia Wendell doista Madeleine McCann.

 


Julia čeka rezultate tri DNK uzorka i genetski test nakon što je dospjela na naslovnice zbog svojih tvrdnji. Njezin Instagram profil naziva 'IamMadeleineMcCann' prikupio je zajednicu preko milijun pratitelja, koju čine ljudi koji su očarani njezinim navodnim dokazima, prenosi Net.hr.


Čak ju i Google prepoznaje


O njezinoj divljoj priči se toliko pisalo u medijima da Google sada prikazuje fotografiju Wendell umjesto Madeleine kada se pretražuje njezino ime. Prilikom pretraživanja imena pojavljuje se Julijina slika glave, uz riječi 'kći Gerryja McCanna'.


Julia također tvrdi da ima isto rijetko stanje oka kao i nestala Madeleine - kolobom na desnom oku. Stanje se javlja kada nedostaje dio očnog tkiva i dovodi do izobličene zjenice. Julia je također ukazala na pjegice koje je imala na nozi i obrazu, a koje su izgleda bile na istom mjestu kao i nestalom djetetu.


Liječnica Fia Johansson, privatna istražiteljica koja radi na slučaju, otputovala je u Poljsku kako bi dublje istražila Julijine tvrdnje i otkrila da u Wroclawu - gradu u kojem je navodno odrasla, nema bolničkih kartona koji se odnose na prvih pet godina njezina života. Ovo je samo potvrdilo Julijinu sumnju da njezina dob nije točna, s obzirom da bi Madeleine imala 19, a ne 21 godinu.


Liječnica Johansson je uvjerena da je Julia prokrijumčarena u Poljsku kao dijete, bez obzira na to je li Madeleine ili nije.

 

 

Švicarska opovrgnula sumnje


Međutim, tvrtka u Švicarskoj upotrijebila je softver za prepoznavanje lica kako bi osporila tvrdnju. Ava-X je detaljno proučila fotografije obje djevojke, prenosi blick.ch, koristeći 'face matching' program. Tehnologija razvijena kako bi pomogla policiji u identificiranju počinitelja i ponovnom spajanju nestalih osoba s njihovim obiteljima, nije uspjela pronaći podudaranje između Julije i Maddie.

 

"Praktički je nemoguće da mlada Poljakinja bude Maddie", rekao je šef Ava-X-a Christian Fehrlin za Blick. Usporedba fotografija Poljakinje iz djetinjstva s jednom od nje u odrasloj dobi dala je podudarnost, ali rezultat je bio negativan kada je korištena fotografija Madeleine.


Kako piše Daily Star, a prenosi Net.hr, kada su ga pitali kolike su šanse da je Julia Maddie, Fehrlin je rekao da je 90 posto siguran da su njih dvije različite osobe. Maddieni roditelji Kate i Gerry McCann nisu komentirali Julijine tvrdnje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI