federacija bih najveći dioničar

Ko će ovladati Sarajevo osiguranjem: Hoće li se znatno promijeniti vlasnička struktura?

Biznis Klub 17.03.23, 18:36h

Ko će ovladati Sarajevo osiguranjem: Hoće li se znatno promijeniti vlasnička struktura?
Sarajevo osiguranje je prošle godine imalo ukupne prihode od oko 60 miliona KM i dobit od oko pola miliona maraka

 

 


Sarajevo osiguranje obavijestilo je juče dioničare o emisiji dionica ove kompanije. Riječ je o veoma šturom obavještenju.


Ono je objavljeno kao izvještaj koji bitno utiče na finansijsko poslovanje društva.


– Odluka o emisiji dionica zatvorenom ponudom sa Skraćenim prospektom emisije vrijednosnih papira emitenta SARAJEVO-OSIGURANJE d.d. Sarajevo – navodi se u kratkom obavještenju na berzi.


BiznisInfo.ba je ustanovio da je riječ o odluci koja je donesena 15. decembra prošle godine na Skupštini dioničara Sarajevo osiguranja, jedine velike osiguravajuće kuće koja je dobrim dijelom u državnom vlasništvu.


Tada je odlučno da se ide u povećanje dioničkog kapitala emisijom dionica putem zatvorene ponude. Odlukom je predviđena primjena prava preče kupnje.


Zatvorena ponuda i pravo preče kupnje znači da je riječ o unaprijed poznatom kupcu, koji je već dioničar kompanije, odnosno da ostali investitori ili građani neće imati mogućnost kupovine dionica.


– Ovom emisijom se izdaje 769.231 redovnih (običnih) dionica nominalne vrijednosti 10 KM, a emisija dionica se vrši po fiksnoj cijeni od 13 KM po dionici – odlučeno je tada.


Kada se ove brojke pomnože, ispostavlja se da bi se za kupovinu dionica bilo potrebno 10 miliona KM za koliko bi se povećao kapital kompanije (nominalno za oko 7,7 miliona KM), izvještava BiznisInfo.ba.


Također, važno je napomenuti da kompanija sada ima 4.634.633 dionica, odnosno da spomenuti broj novih dionica iznosi čak 16,6 posto od toga.


Emisijom dionica kapital bi se povećao na oko 5,4 miliona dionica. Time bi se znatno promijenila vlasnička struktura Sarajevo osiguranja.


Kod ovakvih emisija svi postojeći dioničari imaju pravo kupnje dionica procentualno svom trenutnom udjelu u vlasništvu. No, teško je vjerovati da će svi to pravo iskoristiti.


Postojeći dioničari koji ne bi učestvovali u kupovini dionica došli bi u situaciju da se njihov udio smanji, iako bi zadržali isti broj dionica. S druge strane, oni koji bi kupili dionice povećali bi svoj procentualni udio bez da im neko proda svoje dionice.


S obzirom da je riječ o značajnom broj dionica, to bi sigurno popravilo poziciju bilo kojeg investitora za eventualno potpuno ovladavanje ovom kompanijeom.


Agencija za osiguranje u Federaciji BiH je dala suglasnost na povećanje osnovnog kapitala i emisiju dionica.


U samoj odluci stoji da će se Upis i uplata dionica vršiti u periodu od 20.2.2023. do 27.2.2023. godine, što bi praktično značilo da je cijeli proces već okončan, ako su poštovani ovi rokovi. U ovom trenutku nema informacija da li je to tako i da li je neko kupio dionice.


Ti podaci će biti poznati u narednim danima te ćemo o njima izvijestiti.


Federacija BiH je najveći dioničar Sarajevo osiguranja sa 45,5 posto dionica. Ostalo su privatni investitori.


Sarajevo osiguranje je prošle godine imalo ukupne prihode od oko 60 miliona KM i dobit od oko pola miliona maraka.

 

(BiznisInfo/DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI