RANO JUTROS U LOS ANGELESU

Ovogodišnji favorit 'Everything Everywhere All At Once' dobitnik Oscara za najbolji film, a ostali laureati su...

Kultura 13.03.23, 07:39h

Ovogodišnji favorit 'Everything Everywhere All At Once' dobitnik Oscara za najbolji film, a ostali laureati su...
Michelle Yeoh je osvojila Oscara za najbolju žensku ulogu, dok je Jamie Lee Curtis, koja igra u tom filmu, dobila Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu

 


Favorit ovogodišnje dodjele Oscara, komedija "Everything Everywhere All at Once" osvojila je rano jutros u Los Angelesu Oscara za najbolji film na 95. ceremoniji dodjele nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka.


Komedija kombinuje akciju, tinejdžerski humor i naučnu fantastiku, a u ulozi vlasnice perionice je Michelle Yeoh, koja je neočekivano pozvana da spasi mnoštvo paralelnih univerzuma od zle sile - alter ega svoje depresivne kćerke.


Vlasnica perionice mora koristiti svoje moći iz različitih alternativnih života, tako da posjećuje često potpuno lude svjetove, gdje neki ljudi, naprimjer, imaju prste u obliku viršle.


U toj kategoriji su bili nominovani: "The Banshees of Inisherin", "The Fabelmans", "Tar", "Top Gun: Maverick", "Avatar: The Way of Water", "Elvis", "All Quiet on the Western Front", "Women Talking" i "Triangle of Sadness".


Michelle Yeoh je osvojila Oscara za najbolju žensku ulogu, dok je Jamie Lee Curtis, koja igra u tom filmu, dobila Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu.


Film je također dobio nagradu za najbolju režiju, koja je pripala rediteljima Danielu Kwan i Danielu Scheinertu.


Domaćin ceremonije Jimmy Kimmel spomenuo je prošlogodišnji incident, šamar glumca Willa Smitha voditelju i komičaru Chrisu Rocku, rekavši da želi da se svi osjećaju sigurno.


Akademija je prošle godine kritikovana jer je dozvolila Smithu da se nakon šamara ponovo popne na binu da primi nagradu. Glumac se tada izvinio Rocku. Smithu je od tada zabranjeno prisustvo na ceremonijama Oscara tokom deset godina, a ove godine je formiran "krizni tim" koji iza kulisa nadgleda da ne dođe do bilo kakvih incidenata.


Novina je bila da su zvanice prolazile bijelim, a ne crvenim tepihom.


Iako zvanično nije saopćeno zašto je tepih boje šampanjca, a ne uobičajeno crveni, Kimmel se našalio novinarima rekavši da organizatori žele biti sigurni da neće biti prolivena ni kap krvi.


Na ceremoniju nisu došli Tom Cruise za film "Top Gun: Maverick" kao ni reditelj ames Cameron za ostvarenje "Avatar: The Way of Water", iako su ti filmovi dobili nominacije za Oscara.


Zanimljivost je bila na samom početku ceremonije, kada je član osoblja organizacije na mikrofonu zamolio publiku da se uzdrži od grljenja pobjednika dok prilazi i penje se na binu. Također je savjetovano da agenti, menadžeri i ostali promoteri filma na bini manje govore, već to ostave za novinare koji ih čekaju u pres-sali.


Organizatori su od ranije kritikovani da ceremonija suviše dugo traje.


Svečanost je kao i svake godine prenosila američka televizijska mreža ABC.


Dodjelom Oscara završena je sezona dodjela filmskih nagrada u svijetu.


Prije Oscara dodijeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus. Te nagrade su često pouzdani pokazatelji ko bi mogao osvojiti prestižnog Oscara.


Spisak glavnih dobitnika Oscara:


- Najbolji film: "Everything Everywhere All At Once"


- Nabolja režija: Daniel Kvan i Daniel Scheinert


- Najbolji glumac: Brendan Fraser


- Najbolja glumica: Michelle Yeoh


- Najbolja muška sporedna uloga: Ke Hui Kvan


- Najbolja ženska sporedna uloga: Jamie Lee Curtis


- Najbolji strani film: "All Quiet on the Western Front" (Njemačka)


- Najbolji dokumentarni film: "Navalny"


- Najbolji animirani film: "Guillermo del Toro's Pinocchio"


- Najbolji originalni scenario: "Everything Everywhere All at Once"


- Najbolji adaptirani scenario: "Women Talking"

 

(Federalna.ba/DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI