Reakcije na napad

Društvo novinara BiH osuđuje vandalski čin oštećenja automobila dvojice banjalučkih novinara

Mediji 09.03.23, 12:51h

Društvo novinara BiH osuđuje vandalski čin oštećenja automobila dvojice banjalučkih novinara
Kako su istakli iz ovog društva "ovo nije samo pokušaj zastrašivanja već je atak na imovnu kolega a što veoma lako može postati i atak na život, što je nedopustivo"

 

 

Društvo novinara BiH osuđuje vandalski čin oštećenja automobila dvojice banjalučkih novinara, Nikole Morače i Aleksandra Trifunovića.

 

- Od nadležnih organa tražimo hitnu istragu i pronalaženje počinilaca te eventualnih nalogodavaca. Također, od nosilaca vlasti zahtjevamo da se uputi jasna osuda bilo kakvih pokušaja napada na novinare, njihovu imovinu i slobodu javne riječi, bez bilo kakvog odlaganja, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

 

Kako su istakli iz ovog društva "ovo nije samo pokušaj zastrašivanja već je atak na imovnu kolega a što veoma lako može postati i atak na život, što je nedopustivo".

 

- Sve se dešava u svjetlu protesta novinara zbog policijskog ponašanja prema Nikoli Morači, ali i nezadovoljstva cijele novinarske zajednice u BiH zbog pokušaja da se donese zakon o kleveti u RS koji je najveći udar na medijske slobode ikad u BiH. Broj napada i prijetnji novinarima u posljednje dvije sedmice je povećan što je svakako alarm za sve u BiH da se hitno usmjeri pažnja na osiguranje sigurnosti novinara i slobode izražavanja, poručili su iz Društva novinara BiH. 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI