SUKOB ZAKONA EU-a I SAD-a

Čeka se ogromna odluka: Hoće li Facebook biti 'ugašen' u Evropi i šta bi značila finalna presuda DPC-a?

Tehno 08.03.23, 19:30h

Čeka se ogromna odluka: Hoće li Facebook biti 'ugašen' u Evropi i šta bi značila finalna presuda DPC-a?
DPC je prošlog srpnja objavio nacrt odluke o obustavljanju ovog instrumenta, koji sad čeka na odobrenje od strane regulatora u Europi. Mogao bi biti finaliziran sredinom svibnja

 

 


Čelnica irske Komisije za zaštitu podataka (DPC) Helen Dixon za Politico kaže kako će vrlo vjerojatno donijeti finalnu presudu u posljednjem zakonskom instrumentu kojim Facebook želi odobrenje za slanje privatnih podataka u SAD prije nego EU i SAD uspiju dogovoriti novi dogovor o transferu podataka.


DPC je prošlog srpnja objavio nacrt odluke o obustavljanju ovog instrumenta, koji sad čeka na odobrenje od strane regulatora u Europi. Mogao bi biti finaliziran sredinom svibnja.


Kako piše Politico, a prenosi N1, to znači da bi američki tech gigant Meta, vlasnik Facebooka, mogao ostati bez alata da legalno prebacuje osobne podatke poput onih o lokaciji ili obiteljskih fotografija u SAD za potrebe svoje Facebook usluge.


Iz Mete je ranije rečeno da bi takva odluka mogla dovesti do gašenja usluga u Europi, što uključuje i Instagram. Nedavno je Meta upozorila: “Ako Europska komisija ne donese adekvatnu odluku i ne budemo se mogli oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili alternativne načine transfera podataka iz Europske unije u SAD, vjerojatno nećemo moći nuditi niz svojih najvećih usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Europi.”


Irska odluka mogla bi donijeti nevolje i drugim kompanijama koje koriste ovaj instrument za transfere podataka u SAD.


Europska mreža nacionalnih tijela za zaštitu podataka do 14. travnja će odlučiti o tome hoće li potvrditi raniju irsku odluku o suspenziji ovog instrumenta koji koriste kompanije, uključujući Metu, za transfer osobnih podataka u SAD. Irski regulator, glavni europski regulator za Metu i druge tehnološke gigante sa sjedištem u Irskoj, tada će imati mjesec dana da donese finalnu odluku.


Istovremeno, Europska komisija želi finalizirati potpuno novi sporazum o podacima s SAD-om do srpnja, nakon što je Europski sud pravde poništio dva prethodna dogovora zbog straha od praćenja od strane SAD-a.


Dixon je izjavila da ne planira odustati od primjene europskog zakona o privatnosti i zaštiti podataka, GDPR-a. “Slijedit ćemo postupke o implementaciji koje smo postavili,” rekla je u intervjuu.


“Naravno, postoje potencijalni legalni putevi za koje bi se neka kompanija mogla odlučiti, ali tada bi se postavilo vrlo vrlo nejasno i nesigurno pitanje bi li ta kompanija mogla dobiti odgodu, u uvjetima ovog slučaja, za provođenje naredbe koju donesemo,” dodala je.


Glasnogovornik Mete je izjavio: “Ovaj slučaj povezan je s povijesnim sukobom zakona EU-a s jedne i SAD-a s druge strane, koji se trenutno rješava putem novog okvira za privatnost podataka EU-a i SAD-a. Podržavamo napredak političara prema osiguravanju nastavka transfera podataka preko granica i čekamo finalnu odluku regulatora", prenosi N1.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI