I OHR UPOZORAVA NA ONO ŠTO SE SPREMA U RS-U

Borba protiv dezinformacija ne smije biti izgovor za ograničavanje slobode izražavanja i sprečavanje kritičke debate!

Mediji 06.03.23, 17:31h

Borba protiv dezinformacija ne smije biti izgovor za ograničavanje slobode izražavanja i sprečavanje kritičke debate!
Komentar je ovo OHR-a na činjenicu da je Vlada Republike Srpske nedavno utvrđenim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona uvela nova krivična djela protiv časti i ugleda, krivična djela uvrede, klevete, kao i iznošenja ličnih i porodičnih prilika

 


Kao veliki zagovornik slobode govora i slobode medija, koji su od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo, Ured visokog predstavnika naglasio je da politički i institucionalni lideri imaju odgovornost da stvore ambijent u kome će mediji moći raditi nezavisno i profesionalno, bez straha i političkog pritiska.


- Svako društvo se vrednuje i uvijek će se vrednovati s obzirom na status slobode govora i ambijenta u kojem rade mediji - rečeno je u saopćenju iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini.


Istaknuto je da je borba protiv dezinformiranja i govora mržnje napor vrijedan pažnje, a ponovno uvođenje kriminalizacije klevete i uvrede treba dobro odvagati s obzirom na mogući rizik onemogućavanja drugačijeg mišljenja i demokratske debate.


- Borba protiv dezinformacija i govora mržnje ne smije služiti kao izgovor za neprimjereno ograničavanje slobode mišljenja ili izražavanja, niti za sprečavanje kritičke debate ili dalje ograničavanje funkcioniranja medija i civilnog sektora koji su važni u svakom demokratskom društvu - smatraju u OHR.


Ukoliko se usvoje ove odredbe, kako je najavljeno, to bi predstavljalo jasno zanemarivanje demokratskih principa kojih se svako društvo treba držati, ističe se.


Ured visokog predstavnika pozvao je organe vlasti Republike Srpske da otvore konstruktivnu i transparentnu javnu debatu sa svim zainteresiranim stranama koje su uključene u ovaj proces i da ovo pitanje riješe bez ugrožavanja demokratskog kapaciteta društva.


Komentar je ovo OHR-a na činjenicu da je Vlada Republike Srpske nedavno utvrđenim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona uvela nova krivična djela protiv časti i ugleda, krivična djela uvrede, klevete, kao i iznošenja ličnih i porodičnih prilika.


Ovim zakonskim izmjenama najavljuju novčane kazne za navedena krivična djela u rasponu od 5.000 do čak 50.000 KM, a kako je najavljeno o tim izmjenama trebala bi se izjasniti i Narodna skupština Republike Srpske 14. marta.

 

 

(FENA/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI