SAŠA LESKOVAC/ Čujte ovaj LP

Beach Boysi iz paralelne istorije: Malo sunca u sivim i snježnim sarajevskim danima ovog ranog marta

Nedjeljni magazin 05.03.23, 15:27h

Beach Boysi iz paralelne istorije: Malo sunca u sivim i snježnim sarajevskim danima ovog ranog marta
Na prvo slušanje pomislićete da se radi o nekom mladom bendu koji se, neopterećen, lakomislen i hrabar, bestidno poigrava sa svetinjama klasičnog rocka. Međutim...

 

 

Piše: Saša LESKOVAC

 

 

Reset - Panda Bear & Sonic Boom (Domino, 2022)

 

Polovinom šezdesetih, pre-Pet Sounds Beach Boys su finalizirali novi album, ali pred samo slanje mastera na štampanje, vječiti kontraš, bundžija i smutljivac Mike Love je bez znanja Briana Wilsona dodao intervencije odsvirane na igrački koju je upravo “otkrio” – analognom sintetizatoru zvuka, kasnije poznatom kao “sintesajzer”. Mikeove su intervencije dale završenim pjesmama sasvim novi, duhovit i tada popunarni “spage-age” pečat.


Brian je, naravno, bio van sebe od bijesa (ne toliko zbog Mikeovog nedopustivog preskakanja lanca komandovanja, koliko zbog toga što se nije On dosjetio te aranžmanske intervencije), ali bilo je gotovo, Capitol je već izdao album i ostalo je istorija.

 
Ali nije. Ovo je upravo izmišljena epizoda iz paralelne istorije popularne muzike. Međutim, kako bi zvučalo to izmišljeno, nesnimljeno nedjelo Beach Boysa možemo doznati ukoliko čujemo Reset, album čudnog dueta bedastog imena Panda Bear & Sonic Boom.


Ovo je, naime, album koji po strukturi pjesama, slaganju glasova, vrlo jednostavnim i vedrim melodijama, ali doslovno, zvuči kao pre-Pet Sounds Beach Boys, ali - uz dodatak vrlo prisutnih, duhovitih intervencija na Mini Moogu i semplova.


Na prvo slušanje pomislićete da se radi o nekom mladom bendu koji se, neopterećen, lakomislen i hrabar, bestidno poigrava sa svetinjama klasičnog rocka. Međutim, članovi ovog dueta, u stvari, potiču iz strašnih, uticajnih bendova Animal Collective i Spacemen 3, što znači, radi se o iskusnim i umjetnički formiranim autorima/producentima/muzičarima koji, međutim, ovom projektu pristupaju s mladalačkom svježinom i potpuno svježim, drugačijim žanrovskim pristupom.

 
Zabavan, vrlo slušljiv i pomalo zaboravljiv album koji, međutim, može svojom vedrinom i duhovitošču donijeti malo sunca u sive, hladne i snježne sarajevske dane ovog ranog marta.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI