VIDEO/ Proglašen tehnološkim viškom

Bez njega ne bi postojao ni Fićo, ni Jugo, za njegove patente otimala se i NASA... A sada životari s bijednom penzijom

Nedjeljni magazin 04.03.23, 16:42h

Bez njega ne bi postojao ni Fićo, ni Jugo, za njegove patente otimala se i NASA... A sada životari s bijednom penzijom
‘Još su se prodavali rezervni dijelovi za ‘Floridu‘ i ‘Juga‘, koje sam konstruirao, država je i dalje uzimala porez na promet, a za to nisam dobio ni dinara‘, kazao je Milošević

 

 

Bez njega ne bi postojali ni ‘Fićo‘ ni ‘Jugo‘. Za njegove patente otimala se američka NASA. Uštedio je "Zastavi" milijarde dinara, a zbog unaprijeđenja motora tenka (turbomotora), kojim se i Srbija i danas ponosi, kako vjeruje, proglašen je tehnološkim viškom.

 

Nebojša Milošević iz Male Sugubine kod Trstenika u Srbiji s 27 godina staža u tri tvornice - "Zastavi", "Prvoj petoljetki" i "Saponiji" bio je tehnološki višak i proveo 20 godina na birou bez nadoknade.

 

U emisiji ‘Da sam je neko‘ ispričao je neke detalje iz svog života:

 

‘Još su se prodavali rezervni dijelovi za ‘Floridu‘ i ‘Juga‘, koje sam konstruirao, država je i dalje uzimala porez na promet, a za to nisam dobio ni dinara‘, kazao je, između ostalog.


Ovaj šumadijski genije, čiji je koeficijent inteligencije 203, danas živi s manje od 25.000 dinara (oko 212 eura) svoje i oko 18.000 (oko 153 eura) Mirine mirovine, i zna da ništa ni danas ne bi mogao drugačije, piše N1.

 

Na pitanje je li se neko okitio njegovim pronalascima, kaže: "Kud i kamo, i čitave firme".

 

Sada, kako kaže, radi na stroju koja može koristiti okolnu energiju – energiju biljaka, vode, sunca, svega iz okoline – i to s velikih daljina. I slati na velike daljine, dodaje. Ističe i kako je to šlag na torti njegovih pronalazaka. 

 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI