KO SE SJEĆA 'SUBOTIČKOG OMLADINSKOG FESTIVALA'

Odavde su na svoj put ka vrhu krenuli Kemal Monteno, Indexi, Jadranka Stojaković, Josipa Lisac, Idoli...

Nedjeljni magazin 26.02.23, 16:27h

Odavde su na svoj put ka vrhu krenuli Kemal Monteno, Indexi, Jadranka Stojaković, Josipa Lisac, Idoli...
Novinar i muzički menadžer iz Beograda Nenad Bošković je prikupio i objedinio muzički i pisani materijal, te se početkom godine u prodaji našao Boxset koji se sastoji od 7 CD-a na kojima su pjesme sa festivala, a knjiga sa brojnim zanimljivostima i fotografijama koje su ga pratile očekuje se tokom proljeća ili ljeta ove godine

 

 

 

Prošlo je 60 godina od prvog Subotičkog omladinskog festivala, po kome je Subotica kao grad bila poznata diljem nekadašnje zajedničke države... Starije i srednjovječne generacije sjećaju se da je to bila jedna od najznačajnijih muzičkih manifestacija na prostoru bivše Jugoslavije koja je pružala šansu mladim autorima i izvođačima.

 

Sa ovog Festivala iz Subotice na svoj put ka vrhu krenuli su: Kemal Monteno, Jadranka Stojaković, Kornelije Kovač, Josipa Lisac, Bora Đorđević, Indexi, Film, Piloti, Galija i mnogi drugi.

 

Pogledajte nastup Kemala Montena davne 1967. godine sa pjesmom "Bio sam daleko" i dugotrajan, gromoglasan aplauz koji ga je ispratio...

 


Novinar i muzički menadžer iz Beograda Nenad Bošković je prikupio i objedinio muzički i pisani materijal, te se početkom godine u prodaji našao Boxset koji se sastoji od 7 CD-a na kojima su pjesme sa festivala, a knjiga sa brojnim zanimljivostima i fotografijama koje su ga pratile očekuje se tokom proljeća ili ljeta ove godine.


Ovaj poduhvat je trajao pet godina, ali je na poklon gradu, muzičkim sladokuscima i istoriji ostavio značajno svedočanstvo o velikom festivalu koji je kao takav trajao do raspada Jugoslavije, a tri decenije kasnije pokazao da muzika ne poznaje granice.


O svemu tome govorio je za Subotičke novine, a na pitanje kako je došao na ideju da objedini 60 godina ovog Festivala i kako to niko nije ranije uradio, Bošković kaže:


-  Upravo tako, Festival “Omladina” je imao jedan veliki značaj na prostorima bivše Jugoslavije što se tice pop i rock scene, dosta izvođača je krenulo velikim putem baš sa ovog festivala; neka od značajnih imena su: Silvester Levay, Kemal Monteno, Vjekoslav Jutt, Žarko Dančuo, Ivica Percl, Haustor, Šarlo akrobata, Idoli, Elektični orgazam i mnogi drugi. I ja sam se isto pitao kako do sada niko nije obilježavao što se tiče audio formata ovakav veliki festival, ali moja pretpostavka je da je razlog raspad Jugoslavije i kontakti učesnika van Srbije i da je bilo teško doći do njih, jer tokom 90-ih nismo imali veliki pristup internet komunikaciji kao što imamo sada. Moja ideja za objedinjavanjem 60 godina festivala Omladina je krenula od grupe Laufer i pjesme “Ona zove se nebo”, koja se našla na ploči The Best of 237 koja je izdata i proglašena jednom od najboljih 1988. godine.


Kompletan razgovor možete čitati ovdje, a oni koje nostalgija vuče i žele naručiti CD izdanje, mogu to uraditi preko stranice MULTIMEDIA SHOP.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI