DRUŠTVO NOVINARA BIH

Novinar Nikola Morača postao osumnjičeni nakon što je odbio status svjedoka i otkrivanje izvora svojih informacija!

Mediji 25.02.23, 19:10h

Novinar Nikola Morača postao osumnjičeni nakon što je odbio status svjedoka i otkrivanje izvora svojih informacija!
Društvo novinara BiH će stati u zaštitu kolege i struke. Također, javno od odgovornih za ovu situaciju zahtijevamo obrazloženje zbog čega (ili koga) su prekršili sve gore navedeno - navodi se u saopćenju

 

 

 

Društvo novinara BiH smatra neprihvatljivim odnos prema novinaru banjalučke redakcije Srpskainfo.com Nikoli Morači, koji je saslušan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo povreda tajnosti postupka, a u vezi teksta koji je objavio o slučaju silovanja 18-godišnjakinje u Banjoj Luci.


- Status osumnjičenika Morača je dobio nakon što je odbio status svjedoka i otkrivanje izvora svojih informacija. Ovaj postupak policije možemo okvalifikovati kao zastrašivanje novinara, a to je u suprotnosti sa Smjernicama za saradnju policije sa medijima/medija sa policijom Misije OSCE-a u BiH - navodi se.


Kako podsjećaju u saopćenju za javnost, u Smjernicama se, između ostalog, navodi 'policija ne može novinarima oduzimati opremu ili materijale, osim ako je u pitanju izvršenje sudske naredbe. Materijali i oprema koji se oduzimaju u skladu s važećim zakonima i koji mogu poslužiti kao dokaz u sudskom postupku mogu se privremeno oduzeti i predati sudu na čuvanje. Policija ne smije koristiti metode prisile i zastrašivanja novinara kako bi otkrili izvor informacija.'


- Novinari imaju pravo i obavezu da zaštite svoj izvor tokom policijskih provjera, a Morači je to pravo uskraćeno, a mobilni telefon oduzet - ističe se.


Kako se ističe u saopćenju, zaštita novinarskih izvora je jedan od najvažnijih uslova za slobodu medija, a prema krivičnom zakonodavstvu BiH, međunarodnim instrumentima Vijeća Evrope, OSCE i Evropske federacije novinara, kao i Kodeksu za štampu i online medije BiH, svi novinari imaju pravo na zaštitu izvora informacija.


- Društvo novinara BiH će stati u zaštitu kolege i struke. Također, javno od odgovornih za ovu situaciju zahtijevamo obrazloženje zbog čega (ili koga) su prekršili sve gore navedeno - saopćeno je iz Društva novinara BiH.

 

(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI