BURNE REAKCIJE NAKON ODBACIVANJA 30 PRIJAVA

Kajganić misli drugačije: 'Tužioče, negiranje genocida u Srebrenici nije sloboda govora, nego kriminalni čin!'

Hronika 24.02.23, 17:44h

Kajganić misli drugačije: 'Tužioče, negiranje genocida u Srebrenici nije sloboda govora, nego kriminalni čin!'
IGK smatra kako će pokušaji da se negira genocid u Bosni i Hercegovini samo voditi novim konlfiktima i prekidima saradnje između nezavisnih država na Balkanu

 


Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom komentara glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanka Kajganića nakon odbacivanja 30 prijava za negiranje genocida, u kojem navodi kako je negiranje genocida u Srebrenici kriminalni čin, a ne sloboda govora.


- Neko ko negira holokaust, ne radi to u ime slobode govora, već u ime veličanja ratnog zločina i nacizma. Isto ovo treba da važi za velikosrpske negatore genocida u Srebrenici, koji je nakon holokausta prvi pravno verfivirani genocid u Evropi, što znači da ima i pravnu i hostorijsku validnost - navodi se u saopćenju.


IGK smatra kako je negiranje genocida u Srebrenici kriminalni čin, a ne sloboda govora, te da "podvoditi proslavu genocida pod slobodu govora, također je kriminalni čin i saučesništvo u proslavi genocida".


- Negiranje genocicda u Bosni i Hercgovini predstavlja novo civilizacijsko posrnuće i nastavak genocidnih aktinosti prije svega nad bošnjačkim narodom. Velikosrpski i velikosrbijanski revizionisti pokušavaju sakriti sve tragove svojih zločina u Bosni i Hercegovini te nastaviti s daljnjom destrukcijom države Bosne i Hercegovine protiv koje su se digli 1990-ih da bi stvarali 'veliku Srbiju' od drugih država - navodi se.


Kako se nadalje navodi, "srbijanski negatori genocida pokazuju da ne priznaju internacionali poredak i haške presude, da iz pevaziđenog organskog koncepta nacije razvijaju negaciju prema svima koji se ne uklapaju u 'homogenu' etničku grupu".


IGK navodi kako se "oni danas služe svjetskim silnicama i pokušavaju se predstaviti u drugačijem svjetlu koje sakriva da su u Bosni i Hercegovini počinili genocid i druge zločine protiv čovječnosti i ljudskih prava".


Istovremeno, IGK smatra kako će pokušaji da se negira genocid u Bosni i Hercegovini samo voditi novim konlfiktima i prekidima saradnje između nezavisnih država na Balkanu.


- Kombinacija poricanja i inverzije istine ima efekat koji priželjkuju oni koji je promovišu, odnosno nastavak polarizacije stanovništva regiona na osnovu spornih simboličkih reprezentacija prošlosti i odgovornosti za nju. To je mehanizam koji zločin genocida nad ljudima koji su ubijeni u Srebrenici pretvara u zločin koji traje - navode iz IGK-a, ističući kako poricanje nije samo odbijanje da se prizna užasan čin.


- To je instrumentalizacija tog čina kako bi se osigurala njegova kontinuirana efikasnost i potaknuli uslovi pod kojima se bilo koja strana može naći u izvođenju obnovljenih čina međuzajedničkog nasilja koji se penju na nivo genocida. Pojedinačni akti negiranja genocida u Srebrenici ne mogu se izolovati od političkog projekta podjela i genocida čiji su dio. Moraju se staviti markeri protiv stalnog i namjernog zamućenja vode, namjernog predstavljanja lažnih informacija i strateškog širenja govora mržnje pod okriljem slobode govora - navodi se u saopćenju.


IGK ističe kako se dostojanstvo presuda za genocid mora održavati i njihova istina braniti, posebno s obzirom na izuzetno visoku granicu za donošenje takve presude.


- Oni koji žele da ih osporavaju treba da budu primorani da pronađu načine poštovanja da to učine. Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje i da ga izraze, sve dok ne namjerno nanose štetu drugima i ne preziru istine utvrđene na sudu. Niko nema pravo da simboličnim sredstvima nastavlja projekat fizičkog genocida u nadi da će osigurati njegove ciljeve i, u najgorem slučaju, da ga stvarno oživi - navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.


(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI