FOTO/ VEČERAS U SARAJEVSKOJ VIJEĆNICI

Slavlje povodom velikog jubileja: U 120 godina stala je ne samo historija 'Preporoda', već historija Bošnjaka i BiH!

Kultura 20.02.23, 20:56h

- Sve ono što se dešavalo u našem društvu, na neki način se reflektiralo na rad i djelovanje Preporoda i njegovih pravnih prethodnika. Preporod nije samo stvarao kulturu, već i društvo BiH - istakao je večeras predsjednik BZK Preporod prof. dr. Sanjin Kodrić

 

 

Bošnjačka zajednica kulture (BZK) "Preporod" večeras je u sarajevskoj Vijećnici svečanim koncertom i akademijom proslavila veliki jubilej - 120. godišnjicu osnivanja te temeljne i najstarije organizacije kulture Bošnjaka, odnosno bošnjačke kulturne matice.

 


Na proslavi rođendana jedne od najstarijih institucija u Bosni i Hercegovini i svjetskoj kulturnoj zajednici bošnjačkog naroda, koja je izvorno osnovana 20. februara davne 1903. godine pod nazivom društva „Gajret“, pravnog prethodnika i preteče današnjeg BZK Preporod, prisustvovao je veliki broj predstavnika političkog, kulturnog i vjerskog života u BiH.


Predsjednik BZK Preporod prof. dr. Sanjin Kodrić kazao je da je u 120 godina stala ne samo historija Preporoda, već historija Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.


- Sve ono što se dešavalo u našem društvu, na neki način se reflektiralo na rad i djelovanje Preporoda i njegovih pravnih prethodnika. Preporod nije samo stvarao kulturu, već i društvo BiH - istakao je.


Tome kao primjer, dodao je, svjedoči činjenica da je društvo Gajret školovalo čak dvije trećine bošnjačkih intelektualaca do 1941. godine, što govori da je i stvorilo bh. društvenu elitu.


U novije vrijeme Preporod, kao matična temeljna institucija Bošnjaka bila je nosilac svih važnih identitetskih kulturnih projekata, počev od revitalizacije imena Bošnjak, afirmacije bosanskog jezika i još mnogo toga.


- I danas to radimo u skladu sa vremenom i uvijek za sreću doma i naroda - poručio je Kodrić.


Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović istakla je da je Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ bila i ostala "jamac institucionalne brige o kulturnom, etničkom i nacionalnom identitetu našega naroda".


Upravo je Preporod, dodala je, kroz burna desetljeća nove povijesti dao ključan i nemjerljiv doprinos artikuliranju identiteta, producirajući samu njegovu supstancu, njegov intelektualni, kulturni i umjetnički sadržaj, neprestano se čvrsto oslanjajući na tradiciju i, sa sviješću o aktuelnom trenutku, gledajući u budućnost i otvarajući nove perspektive.


U okviru koncerta, večeras je i premijerno predstavljena nova verzija kompozicije Svečana pjesma Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", za koju je tekst napisao Safvet-beg Bašagić.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI