Nedžad S. Hadžimusić/ postizborni krajolik u BiH (1. dio)

Konaković ne dangubi niti sekunde, Novaliću se smiješi i 'treći mandat', SDP gubi vjeru u Osmorku...


19.02.23, 14:14h

 

 

 


Novogodišnji poklon iz Brisela u vidu kandidatskog statusa pokrenuo je postizborno pospremanje u BiH dosad neviđenom dinamikom. Idemo jako, jer upravo to je ljubazno zatraženo i pristojno obećano  na onom  'roditeljskom sastanku'  bh lidera sa predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom potkraj prošle godine. Naravno, znamo da je sve iznuđeno mogućom eskalacijom rusko-ukrajinskog sukoba izvan kontrole.


Kako god, dobra je vijest da se totalno zatečena i predugo zaključana EU ipak dozvala, pa naprasno odobrila kandidatski status Ukrajini i Moldovi. Jednakopravna, ako ne i bolja vijest je da su se nadležni u EU napokon sjetili i BiH, nekoć regionalne vedete na europskom putu, skupa sa Hrvatskom.


Vrijeme leti, premijer RH Andrej Plenković je godinu 2022. sasvim utemeljeno i sa notom ponosa proglasio Godinom Isporuke. Jer the sacred mission is fully accomplished at last. Dakle, od prvog dana ove, 2023. godine Republika Hrvatska je punopravna članica ključnih zapadnih integracija - NATO, EU, Schengen, Eurozona, nema dalje.  


Svakom svoje, renesansa međunarodne pažnje i diplomatske ofanzive prema BiH, posebno udruženih EU i SAD nakon 15 pustih godina, do sada su uredno ispoštovane. Unatoč otporima poznatih čuvara status quo-a: nakon instaliranja novog trijumvirata u Titovoj 14, u obećanom roku formirano je  novo Vijeće ministara umjesto odskora bivšeg - najgoreg ikad. Potom je osvanuo i Parlament Federacije BiH sa novom većinom. Tamo je u oba doma u tri vezana dana zasjedanja izglasan budžet tog entiteta težak 6,7 milijardi KM(!).


U međuvremenu, lider Naroda i pravde i novi šef diplomacije BiH, gospodin Elmedin Konaković ne dangubi niti sekunde i radi upravo ono što treba da radi ministar vanjskih poslova ove zemlje, danas regionalnog fenjeraša na euro-atlantskom putu. U posjetama Zagrebu, Briselu, pa u Turskoj pogođenoj prestrašnim zemljotresom, naišao je na izuzetan prijem i ostavio je najbolje utiske. Dežurne ptice rugalice i zatečeni luzeri u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci (odakle je pozdravio dežurne fildžan-patriote kojima je ‘RS inostranstvo'), malo su utihnuli, pa se zaledili. Potom je, za nagradu, tročlano Predsjedništvo BiH pozvano u Vašington na molitveni doručak, pa u Brisel na utvrđivanje kandidatskog gradiva, da kasnije ne bude neke zabune.


II


Međutim,  najnovije zavrzlame navježbanih političkih subjekata oko smjene vlasti u Federaciji BiH (FBiH) proizvode stanovitu zebnju i mogućnost da Fadil Novalić dobije ‘treći mandat’ na poziciji premijera većeg entiteta. Plus, SDP je ostala bez ijednog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH i to je drastično zaljuljalo vjeru njenih lidera u Osmorku, ako su je uopće imali.


Naime, šef SDP Nermin Nikšić i podpredsjednik ove stranke Vojin Mijatović ozbiljno prijete raskidom postizbornog sporazuma i novim koalicijama u zao čas. Kako najavljuju dotični drugovi, ide brutalan odgovor SDP-a - po brojevima najveće, ali zbog loše karme najslabije karike Osmorke, o čemu je pisano ranije i biće još u ostatku ovog osvrta.


III


Nažalost, gorenavedeno potvrđuju i novi nesretni, skojevski proaktivni potezi još jednog esdepeovca, novog člana Predsjedništva BiH, uvaženog dr. Denisa Bećirovića (u daljem tekstu: Bećirović ili Izbornik).


Ovoga puta u bh. medijima je volšebno osvanula lista njegovih favorita i favoritkinja iz reda bošnjačkog naroda, koji bi kao trebali da preporode ekstravagantnu bh diplomaciju i blago rečeno nezavidan imidž BiH u svijetu. Na toj nesretnoj listi je 14 kandidata za ambasadorska mjesta od kojih je pola onih koje je svojevremeno imenovao neprikosnoveni šef SDA Bakir Izetbegović, Bećirovićev glavni rival u prošlogodišnjoj izbornoj trci za Predsjedništvo(!?). Osim što nisu usaglašena unutar Osmorke, pa ni Bećirovićevog SDP-a, neka imena sa liste su vrlo problematićna. Da se ne lažemo, narativ o  diskreciononom prerogativu člana kolektivnog, po Dejtonu etnički inokosnog šefa države kod odabira je apsolutni nonsens.


U ozbiljnim koalicijama ili onim koje rade na tome, sva ta mjesta se pažljivo dogovaraju, naročito ona na ključnim destinacijama. Jer vidjeli smo to u izravnim tv prenosima iz Njujorka, Brisela, Strasbura, sa Brda kod Kranja, Beograda, Zagreba, Sarajeva...,  greške u diplomatskim koracima nikad nisu halal niti košer glede prestiža ove složene države. Potom dolazi formalna nominacija kao čista tehnička operacija, pa zahtjev za agreman etc. Naravno, najviše medijske pažnje fokusirano je na kontroverznog Zlatka Lagumdžiju, bivšeg ministra vanjskih poslova BiH u dva mandata. Znamo da je isti  Bećirovićev (i kolege mu u Predsjedništvu) bivši partijski šef, kojeg su drugovi svojevremeno-brutalno-bis istjerali iz SDP, a sada ga izbornik predlaže za šefa Misije BiH  pri UN u Njujorku(!?). V. detalje u P.S. ovog teksta.


Pomenimo usput još samo dvojicu razvidno problematičnih kandidata sa rečene liste. Prvi je Sabit Subašić, nekad darling SDA kojeg u Indiji pamte po njegovim ekstravagantnim posjetama i predavanjima na temu Dejtonskog mirovnog sporazuma po osnovnim školama(sic!), a u Sarajevu po neobičnom incidentu sa krivotvorenom diplomatskom notom Ambasadi Narodne Republike Kine, te sličnim rabotama u saradnji sa stranim NGO. Nedavno  isti se odnekud oglasio javnim pismom podrške Izborniku, što je inače nedopustivo u ozbiljnoj  diplomatskoj  praksi. Ali, šta da se radi, ako to javno preletačko ulizivanje frontalnih mediokriteta nije presedan i nadalje pali u Titovoj 14.


Drugi je Erol Avdović, dopisnik DF-a iz Njujorka, darling VKBI. Zakleti je mrzitelj legitimnog predstavljanja, ali i kritičar izvitoperenih američkih vrijednosti. ‘Ljubomorne’ kolege i kolegice u novinarskom esnafu su mu dali nekoliko nadimaka: „pola novinar-pola lignja; šampion vazelinskih citata prema ljudima koji mu mogu valjat'; dobar za vice-konzula DF-a u Nemiloj kod Zenice.“


P.S.
U međuvremenu, tri notorna bh novinara, tri Senada Avdić, Hadžifejzović i Pećanin ozbiljno su se pozabavili likom i dijelom profesora, bivšeg šefa SDP, bivšeg ministra vanjskog, pa šefa vibrantne fondacije 'Društvo  zajedničkih vrijednosti' (sic!), a sada kandidata za ambasadora. Ako se taj urbi et orbi provaljeni palamudissimo opet -  kao slučajni putnik/pješak - bačen pod ova tri *šlepera, izvuče čitav i u suton sa jednako kontroverznim jaranom Jeffrey Sachsom odjaši na novu dužnost u Njujork, bivša Osmorka, danas 'Trojka plus' je  krečila  - zabadava:


Senad Avdić – "Današnji SDP BiH je zagrobna (nevješto preparirana) inačica stranke koju je više od decenije i po vodio i do ponora doveo Lagumdžija -'Slucaj L'.  Fatalna uloga koju je Zlatko Lagumdžija odigrao na političkoj pozornici Bosne i Hercegovine u deceniju i po koliko je bio na čelu SDP-a i šest-sedam godina koliko je bio neformalni šef izvršne vlasti na entitetskoj i državnoj razini, nije samo to što je uništio, obesmislio socijaldemokraciju, nego što je dokinuo budućnost, perspektivu društva. Njegov je politički zločin neizmjeriv jer je pokazao da kleptomanski etno-kriminalni model nema alternativu, da je socijaldemokracija na koju se SDP pozivao i u ime koje je dolazio na vlast  tek drugo ime za isto, već viđeno, fatalističko bezakonje, patriotsko pljačkanje, abnormalno bogaćenje uske političke elite. Razlika između Lagumdžije i njegovih nasljednika je u tome što oni niti žele, niti znaju niti mogu biti drugačiji, obrazovaniji, sposobniji, pošteniji; Lagumdžija je i mogao i znao samo nije htjeo, niti željeo. Zato je njegova odgovornost neuporedivo veća. I tako jezivo neoprostiva!."


Senad Hadžifejzović,  vlasnik i glavni urednik ove ultra popularne medijske kuće je gledaocima urbi et orbi prikazao reprizu jednog recentnog, dosta dirljivog intervjua sa kandidatom, notornim vlasnikom dvije zlatne Omege, potom komentarisao ne baš primjerene, 'samoponižavajuće motive' izbornika.


Lik i djelo profesora Lagumdžije, šefa fondacije 'Društvo zajedničkih vrijednosti', kao i imovinski karton istog, temeljito je istražio i prezentirao Hadžifejzovićev gost, nekad kolega u novinarskom esnafu, a danas agilni advokat Senad Pećanin.

 

 

*Notorna poštapalica bivšeg šefa SDP: tzv. šleper-upozorenje Službe neposlušnim drugovima

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)