I DALJE NEMAMO NOVOG PREDSJEDNIKA FBIH

Stojanović: SDA je više jednoumna nego što je bilo koji totalitarizam u BiH ikada bio! Samo interes, taman propala država!

Front 18.02.23, 14:19h

Stojanović: SDA je više jednoumna nego što je bilo koji totalitarizam u BiH ikada bio! Samo interes, taman propala država!
Gospodine Lendo, napustili ste položaje i ostavili državu na cjedilu zbog šake stranačkih interesa. Nismo se za to borili. Vratite se na liniju da ispunimo ustavnu obavezu - poručio je Igor Stojanović

 

 

 

Novoizabrano rukovodstvo Federacije BiH Igor Stojanović i Lidija Bradara jučer su organizirali sastanak sa ciljem da izaberu predsjednika FBiH. Na sastanak je pozvan i treći član rukovodstva Refik Lendo (SDA). Međutim, Lendo se nije pojavio. Dakle, i dalje nemamo novog predsjednika FBiH.


Lendo izdao državne interese i napustio liniju za šaku SDA interesa


Igor Stojanović podsjetio je danas da je SDA 32 godine u vlasti FBiH. A da je nakon osam godina Vlade Fadila Novalića, od kojih je četiri u tehničkom mandatu, i još dodatnih šest mjeseci u vakumu, prvi zadatak rukovodstva Federacije BiH izbor predsjednika FBiH. To je preduslov za izbor nove Vlade FBiH. Jer predsjednik FBiH uz saglasnost dva potpredsjednika imenuje Vladu FBiH, prenosi Raport.


- Refik Lendo (SDA) se nije odazvao na sastanak dva puta kako bi smo izabrali predsjednika. Poslije drugog sastanka, samo dva sata kasnije, odlučio je doći u zgradu Parlamenta FBiH i napraviti press konferenciju. Time je pokazao da nije spreman na saradnju. Donekle i ponizio gospođu Bradaru i mene. Na ustavnu obavezu izbora predsjednika Federacije ne može doći, ali na press može.
Gospodin Lendo je informisao novinare da je on vojnik i da neće odstupiti sa položaja. Kako je pojasnio, nema sastanka za izbor predsjednika dok SDA ne dobije Premijera ili neka ministarstva i dok se ne dogovori vlast SDP-HDZ-SDA. Valjda je to njegov vojnički položaj - kaže Stojanović.


On ocjenjuje da je Refik Lendo izdao državne interese, ustavne obaveze i napustio liniju za šaku SDA interesa.


- Ne zanima ga što građani čekaju novu Vladu četiri i po godine. Većina u oba doma se okupila, napravila program i raspodijelila resore. I to je put ka uspostavi nove Vlade FBiH. SDA nema većinu, ali bi se kroz gospodina Lendu na mala vrata uvukla u Vladu po svaku cijenu. Bez obzira što ih niko ne želi. Jer je to posljednji mehanizam da ostanu u vezi sa vlašću - govori Igor Stojanović.


SDA je više jednoumna nego što je bilo koji totalitarizam u BiH ikada bio


On kaže da je rušenje volje većine izdaja demokratije.


- Za stranku koja je SDP optuživala da baštini komunizam i jednoumlje, demokratija i poštovanje većine u parlamentu bi trebao biti glavni postulat funkcionisanja. Jasno je da je SDA više jednoumna nego što je bilo koji totalitarizam u BiH ikada bio. Ništa demokratija, samo SDA interes. Taman propala država. Tako da, gospodine Lendo, napustili ste položaje i ostavili državu na cjedilu zbog šake stranačkih interesa. Nismo se za to borili. Vratite se na liniju da ispunimo ustavnu obavezu - kazao je Stojanović.


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI