VIDEO/ 18. februara na al jazeera balkans

TV premijera: Dokumentarni film Harisa Memije 'Intervju sa Sulom'

Mediji 16.02.23, 13:37h

TV premijera: Dokumentarni film Harisa Memije 'Intervju sa Sulom'
„Film je pitak, zrači vedrinom i otkriva egzotične anegdote. Snimljen je s namjerom da izgleda zabavno a ustvari nudi ozbiljne poruke i definicije koje ćemo premijerno čuti u javnosti“, ističe autor filma Haris Memija, koji stoji iza ideje, scenarija i režije ovog dokumentarnog ostvarenja

 

 


Al Jazeera Balkans u subotu, 18. februara, s početkom u 19 sati (repriza u 23 sata) premijerno emitira Fullscreen – Intervju sa Sulom (Interview with Sula) dokumentarni film autora Harisa Memije.


U filmu glavni protagonista Davor Sučić Sula aka. Sejo Sexon priča o muzici, humoru i društvenim pokretima.


Kada govori o muzici, poredi različite žanrove, a posebno definira blues i rock and roll, te ih kroz dubinsku analizu filozofski smješta u historijski kontekst društvenih pokreta koji su, i kako su, uticali na mijenjanje svijeta.


Sula svjedoči o značaju "Top liste nadrealista" i njezinog uticaja na društvo putem inteligentnog i autoironičnog pristupa, te zaraznog humora koji je masovno plijenio publiku.


Priča je obogaćena nizom foto, muzičkih i video inserata nastalih u stvaralaštvu umjetničkih grupa Zabranjeno pušenje i „Top lista nadrealista“, naveli su iz Al Jazeere Balkans.


„Film je pitak, zrači vedrinom i otkriva egzotične anegdote. Snimljen je s namjerom da izgleda zabavno a ustvari nudi ozbiljne poruke i definicije koje ćemo premijerno čuti u javnosti“, ističe autor filma Haris Memija, koji stoji iza ideje, scenarija i režije ovog dokumentarnog ostvarenja.

 


Producent filma je AJB, a na snimanju su radili članovi ekipe Fotoarta d.o.o.: Ajnur Ibričić (direktor fotografije), Adnan Zilić (montažer), Amra Ibričić (administracija), Gordan Memija (vlasnik i direktor).


Haris Memija je rođen 1968. u Sarajevu. Bio je član ratne i poratne "Top liste nadrealista". Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Antverpenu u Belgiji, smjer fotoumjetnost.


Radio je kao desk menadžer i fotoreporter u Xinhua News Agency Sarajevo Bureau.


Objavljivao je fotografije u brojnim stranim medijima, a kao umjetnik je izlagao u više zemalja svoje izložbe. Stalni je član ULUPUBiH, ULUBiH i Udruženja BH novinari. Medijski je analitičar. Povremeno objavljuje kolumne.


Trenutno je doktorant na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI