FOTO/ IZLOŽBA U GALERIJI CENTRA KULTURE I MLADIH

Umjetnik iz Subotice Atila Salai svoje karikature predstavio sarajevskoj publici

Kultura 15.02.23, 19:24h

Za sarajevske ljubitelje karikature je pripremio 39 radova, neki su rađeni u akvarelu, neki digitalni, ali trudi se da to bude kratko i jasno – da se čovjek pogleda i možda u tim karikaturama prepozna svoju mladost

 

 


Karikaturista Atila Salai večeras je sarajevskoj publici u Galeriji Centra kulture i mladih, predstavio 39 karikatura poznatih zvijezda iz svijeta sporta, muzike i umjetnosti.


Posjetitelji izložbe imaju priliku pogledati karikaturu ikona iz svijeta muzike, sporta, umjetnosti, Rogera Watersa, Princea, B.B. Kinga, Ray Charlesa, Roberta Baca, te Novaka Đokovića, Monike Seleš, Gorana Bregovića, Blaža Sliškovića, Olivera Dragojevića, Tonija Kukoča, Zlatana Ibrahimovića, Nikole Jokić.  


- Ovdje sam sa svojim karikaturama ljudi koji su me uvijek inspirisali. Kroz karikaturu, poklonio sam se mojim herojima, onima iz djetinjstva, ali i sadašnjim herojima, muzičarima, sportistima, umjetnicima – kazao je Salai.


S obzirom da sve te heroje vidimo na koncertima, utakmicama, filmovima, pokušao je, kaže, da ih dočara kroz humor.  


Ima stare portrete, ali i onih novijih. Za sarajevske ljubitelje karikature je pripremio 39 radova, neki su rađeni u akvarelu, neki digitalni, ali trudi se da to bude kratko i jasno – da se čovjek pogleda i možda u tim karikaturama prepozna svoju mladost.


Kaže da karikatura, kao vrsta umjetnosti, danas nije baš toliko atraktivna, jer se obrađuje digitalno. Obično se karikatura objavljuje u novinama, a taj “plamen” se danas polako gasi.


- Stoga, čovjek mora da bude malo luckast, da voli crtanje ali i da bude zaljubljen u to što radi, a ja volim karikaturu – istakao je Salai.


Umjetnik, Atila Salai je iz Subotice i profesionalno se bavi crtanjem karikatura od 1995. godine, te je osvojio 11 domaćih i međunarodnih nagrada.  
 

Do sada mu je objavljeno oko 5.000 karikatura u raznim novinama.  

 
Imao je samostalne izložbe i crtao je uživo u Monte Carlu na fudbalskoj gala priredbi Golden Foot Award na poziv princa Alberta II.


Jedna njegova karikatura je i na svemirskoj letelici Osiris Rex.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI