VIDEO/ Operacija držana u tajnosti

Misterij sabotaže: Novinarska legenda tvrdi da je Amerika raznijela Sjeverni tok! Je li u pravu?

Mediji 13.02.23, 21:04h

Misterij sabotaže: Novinarska legenda tvrdi da je Amerika raznijela Sjeverni tok! Je li u pravu?
Nekoliko je razloga zbog kojih je ovaj članak, unatoč svojim prilično tankim dokazima, dobio masovni odjek i pozitivne reakcije. Prvi je taj što su, i prije njegove objave, mnogi bili uvjereni da je SAD pravi krivac

 

 

Izvor: Index.hr

Piše: Petar Stošić

 


"New York Times je to nazvao ‘misterijem’, ali Sjedinjene Države izvršile su tajnu operaciju na moru koja se držala u tajnosti - sve do sada", glasi uvod u članak čuvenog američkog novinara Seymoura Hersha.


On u tom članku od 5 tisuća riječi, naslovljenom "Kako je Amerika uništila Sjeverni tok", objavljenom na platformi za blogere Substack, tvrdi da je razriješio misterij sabotaže rusko-njemačkih plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 koja je izvedena 23. rujna prošle godine.


U njemu navodi neke, bar na prvi pogled, uvjerljive argumente u korist tvrdnje da je SAD izveo ovu sabotažu, koju su neki već opisali kao čin rata - bilo protiv Rusije, koja je iz Sjevernog toka izvozila svoj plin, ili protiv Njemačke, koja ga je uvozila.


Jedan anonimni izvor koji je bio "upoznat s operativnim planiranjem"


No što se dokaza tiče, Hersh se isključivo oslanja na svjedočenje i objašnjenje jednog neimenovanog izvora za kojeg je naveo samo da je "izravno upoznat s operativnim planiranjem". Trebalo bi se, dakle, raditi o nekome iz američke administracije Joea Bidena ili iz oružanih snaga ili obavještajne zajednice te zemlje.


"Ronioci američke mornarice su prošlog lipnja, djelujući pod okriljem naširoko oglašene NATO vježbe sredinom ljeta poznate kao BALTOPS 22, postavili eksploziv na daljinsko aktiviranje koji je tri mjeseca kasnije uništio tri od četiri plinovoda Sjevernog toka", glasi, ukratko, verzija događaja ovog izvora.


U članku, međutim, nema neovisne provjere njegovih eksplozivnih tvrdnji. To, naravno, nije bila prepreka da ga Moskva i razni apologeti njene agresije na Ukrajinu iskoriste kao potvrdu nevinosti Rusije i zločinačke politike Amerike, kao i propagande i cenzure zapadnih medija.


"Ovdje ima više nego dovoljno činjenica: eksplozija plinovoda, postojanje motiva, posredni dokazi do kojih su došli novinari. Dakle, kada će se sastati hitni summit NATO-a da se razmotri situacija?" poručila je ruska glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.


Bijela kuća odbacila je pak Hershov članak kao "potpuno lažan i potpunu izmišljotinu". Vlada Norveške, koju je Hershov izvor predstavio kao glavnu američku suradnicu u operaciji, također je odgovorila da su "optužbe besmislica".


Da je Amerika kriva, tvrde svi od Noama Chomskog do Tuckera Carlsona


Nekoliko je razloga zbog kojih je ovaj članak, unatoč svojim prilično tankim dokazima, dobio masovni odjek i pozitivne reakcije. Prvi je taj što su, i prije njegove objave, mnogi bili uvjereni da je SAD pravi krivac.


Javne ličnosti od voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona na krajnje desnom do autora Noama Chomskog na krajnje lijevom dijelu političkog spektra tvrdili su da je sama ideja da bi Rusija uništila "svoju" energetsku infrastrukturu apsurdna.


"Svatko tko ima jednu funkcionalnu sivu ćeliju zna da postoji samo jedna zemlja s motivom i sposobnošću da digne u zrak plinovod. A to nije Rusija. Nema apsolutno nikakvog razloga zašto bi Rusija uništila jednu od vlastitih kapitalnih investicija. Ako žele zatvoriti plin Europi, samo moraju zavrnuti ventil", konstatirao je Chomsky za Brussels Times.

 

 

Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI