Nakon razornog potresa

Elon Musk Turskoj ponudio aktivaciju Starlinka, oni ga odbili

Tehno 06.02.23, 16:11h

Elon Musk Turskoj ponudio aktivaciju Starlinka, oni ga odbili
Ovo nije prvi put da Musk nudi pomoć zemlji koja se nalazi u krizi. Već je aktivirao Starlink u Ukrajini nakon pročetka ruske invazije u februaru prošle godine

 

 

Turska je odbila ponudu američkog milijardera Elona Muska da aktivira Starlink, SpaceX-ovu satelitsku internetsku uslugu, nakon što je Tursku pogodio snažan potres. Jedan od korisnika Twittera upozorio je da je u Turskoj došlo do “ozbiljnih problema u komunikaciji” nakon što je potres magnitude 7,8 pogodio jugoistočni dio zemlje u blizini sirijske granice. Musk je dobio tu poruku.

“Turska vlada još nije odobrila Starlink. SpaceX ga može poslati čim to bude odobreno”, odgovorio je vlasnik Twittera. Bloomberg piše da im je anonimni visoki turski dužnosnik rekao da su zahvalni na Muskovoj ponudi. Ipak, kažu da Turska ima dovoljne satelitske kapacitete, a njene bazne stanice rade na baterijsko napajanje.


SpaceX i tursko ministarstvo vanjskih poslova nisu dali službeni komentar. Ömer Fatih Sayan, turski ministar saobraćaja i infrastrukture, ranije je danas na Twitteru naglasio kako je važno da komunikacijska infrastruktura nije prekinuta u područjima pogođenima potresom. Dodao je da se kontinuirano održavaju sastanci kako bi se vidjelo na koji način se mogu izbjeći prekidi komunikacije.
 

Ovo nije prvi put da Musk nudi pomoć zemlji koja se nalazi u krizi. Već je aktivirao Starlink u Ukrajini nakon pročetka ruske invazije u februaru prošle godine. Musk je odlučio pomoći Ukrajincima nakon zahtjeva Mihajla Fedorova, potpredsjednika ukrajinske vlade. SpaceX je poslao hiljade Starlinkovih internetskih antena Ukrajini i njenim vojnicima.
 

Musk je u septembru rekao da SpaceX planira aktivirati Starlink u Iranu zbog prekida interneta tokom protesta koji su izbili zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u policijskom pritvoru, prenosi Business Insider.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI