Bh. influenserica i dizajnerica

Aida Čamdžić nakon razvoda živi punim plućima: Od Zlatana sam starija devet godina, on želi biti otac mojoj djeci i odgajati ih

ŽENA iN 20.01.23, 10:28h

Aida Čamdžić nakon razvoda živi punim plućima: Od Zlatana sam starija devet godina, on želi biti otac mojoj djeci i odgajati ih
Niko se nikad nije razveo, a da mu je u braku bilo lijepo. Iako se nekad u očima drugih čini da je odluka o razvodu donesena naglo, to nije tako, kaže Čamdžić

 

 

Bh. influenserica i dizajnerica Aida Čamdžić (37) neko je ko se ne libi govoriti o tabu temama kojih je i sama bila akter. Iza sebe ima brak koji je bio sve samo ne savršen kako se njoj činilo. Kako nam je kazala, borila se s psihičkom i fizičkom torturom koju joj nanosio bivši suprug Saša Cvijetić, a u međuvremenu joj se ozbiljno narušilo psihičko zdravlje. Tek nakon dugih 11 godina smogla je snage da napusti porodični dom sa sinovima Vanjom i Arijanom i pruži im novi život. Danas, kako kaže, živi punim plućima i zadovoljna je, a najveća podrška joj je partner Zlatan s kojim odgaja dva sina. Čamdžić ističe da se niko nije razveo, ako mu je bilo lijepo, a priču o svojoj borbi, torturi u braku i razvodu, novom partneru i životu koji je podarila sebi i svojoj djeci odlučila je podijeliti s Azrom.

 

Kakva je bila protekla godina za Vas i možete li za sebe reći da ste trenutno sretni i zadovoljni?

 

– Godina 2022. bila je jedna od ljepših godina za mene. Najbitnije je da smo svi bili zdravi, mnogo smo putovali, radili i naš mlađi sin je krenuo u prvi razred pa je zaokružio sve to. Da, trenutno sam sretna jer sam shvatila da je sreća u meni i da na nju utječem isključivo samo ja, a ne spoljašni faktori. Jako sam sretna i zadovoljna trenutnim životom i, uvijek kažem, samo da tako i ostane.

 

Čini se kako i više nego uživate u ljubavi s novim partnerom. Kada i kako kreće Vaša ljubavna priča?

 

– Istina. Naša ljubavna priča počela je spontano. Zlatan je neko s kim sam u svom najtežem periodu, a to je razvod, provodila mnoga vremena razgovarajući. Svidjelo mi se kako se ophodi prema meni. Osjetila sam da, nakon 11 godina, ja vrijedim. On je neko ko me je nasmijavao, brinuo o meni kao niko dotad. Osjetila sam da će me voljeti iz sve snage, baš takvu kakva jesam, bez predrasuda, prepreka i straha. Nikad ništa nismo forsirali. Ljubav, emocija se jednostavno desila.

 

 Relativno brzo ste nakon razvoda uplovili u vezu. Je li bilo straha nakon svega što ste pretrpjeli dati sebi drugu šansu u ljubavi?

 

– Da, u vezu sam uplovila jako “brzo”, ali šta, ustvari, znači “brzo”?  U vezu sam ušla jer sam tako JA željela. Vrlo mlada sam stupila u brak i dugo godina sam bila u braku zbog neuspjeha, sažaljenja, zbog djece, osuda, straha od toga kako ću dalje sama s njima… Nažalost, mnogo žena je u brakovima samo zbog tih stvari. Trebalo je sve ranije da presječem, ali sam se trudila da taj brak održavam zbog svoja dva sina za koja dišem. Međutim, kada je došao momenat da sam zdravstveno bila mnogo loše, presjekla sam, jer sam smatrala da nisam bila dobra majka svojoj djeci ako nisam ja ta koja je zdrava i sretna. U suštini, sreća moje djece mi je bila najbitnija, a bili su sretni kada smo spakovali svoje stvari i otišli iz stana u kojem smo živjeli i kada mi je Vanja rekao: “Mama, kako sam sretan jer se sad niko ne svađa”.

 

S obzirom na to da smo kao društvo podložni tome, jeste li se susretali s predrasudama zbog razlike u godinama?

 

– Ja sam neko ko se susreće s raznim predrasudama i da, naravno, godine su uvijek razlog zbog kojeg generalno imamo predrasude kao narod. Od Zlatana sam starija devet godina, očekivalo bi se od njega da želi izlaske, tulumarenje, a, ustvari, on želi biti otac mojoj djeci i odgajati ih, dok, naprimjer, imate mnogo starije muškarce koji nisu spremni za takvo nešto. Drugim riječima, mišljenja sam da dob apsolutno ne igra nikakvu ulogu koliku igraju stavovi, želje, razmišljanja i vrijednosti pojedinca. Mislim da pored sebe imam stabilnu i zrelu ličnost, što mi je najbitnije, a predrasuda će uvijek biti.

 

Javno ste govorili o svom razvodu, torturi u braku i svemu s čim ste se suočili poslije. Je li sve to već dio prošlosti i imate li sada problema? U kakvim ste odnosima s bivšim suprugom?

 

– Jesam i govorit ću uvijek, jer toliko poruka na dnevnoj bazi dobijam upravo od žena koje se boje i već pobrojanih strahova koje imaju, a najviše u tome svemu utječe okolina u kojoj živimo i to što nemamo kome da se obratimo kada pričamo o torturi. Moja je bila psihičko zlostavljanje koje se nije završilo ni dan-danas, ono koje je jako teško prepoznatljivo pogotovo u braku u kojem sam ga negirala dugo godina (a skretali su mi pažnju svi bližnji), jer ja se nisam razvela preko noći. Niko se nikad nije razveo, a da mu je u braku bilo lijepo. Iako se nekad u očima drugih čini da je odluka o razvodu donesena naglo, to nije tako. Partner se počinje emotivno udaljavati, potom sve više uočava mane svog partnera i nakon toga sazrijeva odluka o razvodu. Mnogo je znakova psihičke torture, osjećaj nemoći, krivice, manjak samopouzdanja jer nikad niste dovoljno dobri za nekog,  manipulacija. I to vas dovede do momenta kada počnete sumnjati da gubite razum.

 

Ostatak intervjua pročitajte OVDJE.


(DEPO PORTAL/dg)