ko će biti prvak

'Zimski san' je gotov: Kraj pauze u najelitnijem rangu domaćeg fudbala - Premijer liga BIH se vraća!

Sport 18.01.23, 13:33h

'Zimski san' je gotov: Kraj pauze u najelitnijem rangu domaćeg fudbala - Premijer liga BIH se vraća!
Razlika između prva tri tima na tabeli Premijer lige BiH je samo 6 bodova, što znači da je situacija dosta otvorena i da će se pitanje prvaka definitvno rješavati tek na proljeće

 


Pauza u najelitnijem rangu domaćeg fudbala je bila dosta duga. Posljednje, 19. kolo, je završeno još 20. novembra, a najbolji klubovi se na teren vraćaju tek posljednjeg vikenda februara. Razlika između prva tri tima na tabeli Premijer lige BiH je samo 6 bodova, što znači da je situacija dosta otvorena i da će se pitanje prvaka definitvno rješavati tek na proljeće.


Tokom skoro tri mjeseca pauze i igrači i stučni štabovi su imali vremena da detaljno analiziraju prvi dio sezone i pogledaju koji aspekti igre se mogu unaprijediti.


Na vrhu tabele su se na kraju jesenjeg dijela našli igrači HŠK Zrinjski sa osvojenih 39 bodova. Koliko je Premijer liga BiH ove godine izjednačena govori i činjenica da ni „jesenji prvaci“ nisu imali tako lak put do te laskave titule. Na početku sezone Zrinjski je zabilježio poraz od sarajevskog Željezničara, i to na domaćem terenu sa 1:2, što je jedina utakmica koju su igrači Zrinjskog izgubili na stadionu pod Bijelim Brijegom. Ovaj rezultat je sigurno iznervirao sve koji su se na ovaj meč kladili, jer je Željezničar u formi koja je daleko od idealne.


Na strani, Zrinjski je pretrpio poraze i od Sloge Meridian te od jednog od glavnih konkurenata za titulu, banjalučkog Borca. Pored tri poraza, Zrinjski u svom skoru ima i tri neriješene utakmice protiv Tuzle City, Leotara i Širokog Brijega, a tu je i utakmica 17. kola protiv Veleža koja je odložena za proljećni dio sezone, zbog stanja u kome se stadion "Rođenih" trenutno nalazi.


Tokom ove zime počeli su i radovi na stadionu Zrinjskog, tako da će se od ovog proljeća igrati na hibridnoj podlozi, što bi trebalo da znači kraj neprijatnih situacija kada su tereni bili puni vode i blata.


Najveća promjena u timu Zrinjskog se desila na jmestu šefa struke - Sergej Jakirović je poslije dvije godine napustio bh. fudbal i preuzeo kormilo HNK Rijeke, dok je na klupu Zrinjskog stigao Krunoslav Rendulić, koji je najavio borbeno proljeće i "juriš na oba trofeja".


Sedmostruki prvak BiH je tokom ove zime dodatno ojačao svoje redove. Na pozajmici će u narednom periodu biti vezni igrač zagrebačkog Dinama Milan Vukotić. On je tokom jeseni branio boje slovenačkog prvoligaša Tabora iz Sežane, za koji je nastupio šest puta. Vukotić bi trebalo da bude dostojna zamjena za Niku Jankovića koji je nedavno potpisao za Rijeku, gdje se pridružio treneru Sergeju Jakiroviću.


Odmah iza Zrinjskog, na drugom mjestu sa 36 bodova, ali i utakmicom više, nalazi se NK Široki Brijeg. I oni su u prvom dijelu sezone imali samo tri poraza - od Zrinjskog, Tuzle City i Leotara. Ono što je uticalo na nešto slabiji skor je veći broj neriješenih rezultata, čak pet. Ukoliko tokom proljeća nastave sa dobrim igrama, potrebno je samo da Zrinjski napravi neki neočekivani kiks i tim sa Pecare može vrlo lako da dođe na vrh tabele Premijer lige BIH.


NK Široki Brijeg je imao nešto mirniju zimu što se tiče transfera od glavnog rivala Zrinjskog. Na mjesto šefa struke će i u nastavku sezone biti Ivica Barbarić, što znači da se od dosadašnjeg stila igra neće odstupati previše. Dobra vijest za navijače plavo-bijelih stigla je počekom januara kada je objavljeno da je ugovor sa najboljim igračem tima Ilijom Bagarićem produžen do 2025. godine. Široki dakle u skoro istom sastavu ulazi u proljećne bitke, u kojima će mu definitvno trebati puno sreće.


Na trećem mjestu se trenutno nalazi banjalučki Borac sa saldom od 33 boda nakom 19 odigranih utakmica. Borac je ove sezone igra po sistemu toplo-hladno, zabilježili su čak šest poraza i tri neriješena rezultata uz deset pobjeda. Ako se prisjetimo kako je Borac započeo ovu takmičarsku godinu, ovo i nije toliko loš skor. Za vrijeme dok je na klupi bio legendarni srpski stručnjak Nenad Lalatović, tim iz Banjaluke nikako nije mogao da pronađe formu. Rano su ispali iz evropskih takmičenja kada ih je iz kvalifikacija za Ligu Konferencija izbacio Toršavn. Lalatović se u međuvremenu vratio u srpsku Super ligu, gdje je preuzeo Radnički iz Niša, dok je na mjesto šefa struke Borca došao Vinko Marinović.


To je bilo dovoljno da se tim stabilizuje i da se uključi ozbiljnije u borbu za vrh. Ono što nije stabilno je finansijska situacija u kojoj se klub iz Banjluke nalazi. Klub već neko vrijeme ima problema sa isplatom zarada igračima, zbog čega se veliki broj njih odlučio da napusti crveno-bijeli tim. Ipak, uprava je uspjela da dovede i neka pojačanja, tako da će tokom proljeća boje Borca braniti Sergej Dojčinović i Ivan Lagundžić. Obzirom na situaciju u kojoj se klub nalazi, i ovo treće mjesto deluje kao priličan uspjeh.

 

Promotivni sadržaj


(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI