FOTO/ dočekali prve snježne padavine

Sarajlije pohrlile na planine: Na Bjelašnici otvorena sezona skijanja, na Trebeviću sankanje i uživanje na suncu

Zabava 15.01.23, 13:09h

U narednom periodu meteorolozi najavljuju pad temperatura i više padavina. Stoga se može očekivati da će u skorije vrijeme cijela Bjelašnica biti prekrivena snijegom i cijela skijaška staza će biti u funkciji

 

 

Nakon kašnjenja zbog nedostatka snijega, danas je na radost svih ljubitelja sportskih aktivnosti otvorena sezona skijanja na Bjelašnici. U funkciji su šestosjed i lift K1, te staza Kolijevka.

 


Aldin Smajkan, rukovodilac marketinga i prodaje u KJP ZOI '84, kompanije koja upravlja OC Bjelašnica - Igman, kazao je Feni da su konačno dočekali prve snježne padavine, ali uložili i napore na terenu gdje su radnici radili na uređenju staza, a topovi za vještačko osnježenje danima su u funkciji.


- Jučer smo uložili maksimalne napore, ljudi su doslovno nosili snijeg na rukama, da bi mogli pripremiti stazu Kolijevku. Danas je na Bjelašnici samo 20 cm prirodnog snijega, pa smo mi putem sistema vještačkog osnježenja uspijeli "oživjeti" Kolijevku - kazao je Feni Smajkan.


Istakao je da su današnje reakcije skijaša i bordera na stazu odlične.


- Na Bjelašnici danas je i vrijeme zadovoljavajuće, pa je veliki broj turista, skijaša i bordera izašao na planinu. U funkciji su novi lift K1 koji smo napravili pred ovu sezonu. U funkciji je i šestosjedna žičara. Sniženje cijene za dnevne i poludnevne karte je 50 posto, a parking maksimalna dnevna karta je 8 KM na Bjelašnici - kazao je Smajkan.


U narednom periodu meteorolozi najavljuju pad temperatura i više padavina. Stoga se može očekivati da će u skorije vrijeme cijela Bjelašnica biti prekrivena snijegom i cijela skijaška staza će biti u funkciji.


- Krećemo u nove pobjede, nadamo se da će ove sedmice biti nove snježne padavine, pa da ćemo otvarati i ostale dijelove skijališta - istakao je Smajkan.


Dodao je da Igman još uvijek nije otvoren jer nema dovoljno snijega za sigurno skijanje.


- Nastavljamo proizvoditi vještački snijeg. Pripremamo i stazu 'Štinji Do', kao i stazu 'Olimpijski spust'. Topovi su i dalje u funkciji na tim stazama i nastavljamo pripreme kako bi sezona bila uspješna - kazao je Smajkan.


Brojni građani Sarajeva i turisti odabrali su danas i uživanje na suncem okupanom Trebeviću...

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI