VIDEO/ supruga upoznala u jordanu

Filipinka u Sarajevu, prva sa bh. državljanstvom: 'Naučila sam bosanski jezik da bih mogla pričati sa svekrvom'

ŽENA iN 14.01.23, 13:51h

Filipinka u Sarajevu, prva sa bh. državljanstvom: 'Naučila sam bosanski jezik da bih mogla pričati sa svekrvom'
Prvi poklon koji je ovdje dobila bio je rječnik iz Bosne i Hercegovine

 

 

 

Odrasla je na Filipinima. Supruga je upoznala u Jordanu, a sudbina ih je zajedno dovela u BiH. Donijeti odluku da žive u BiH nije bilo lako - priznaje Madeline Ben Atiković, inače i prva Filipinka koja je dobila državljanstvo BiH.

 

Jutros u Novom danu na N1 govorila je o svom životu na Filipinima, Jordanu, Sarajevu, osjećaju koji je imala kada je tek došla živjeti u BIH i osjećaju koji ima sada.


Prije 12 godina je došla u Bosnu i Hercegovinu. S obzirom da je teško dobiti bh. državljanstvo proces dobijanja je trajao, kaže nam, četiri godine.


- Prvi poklon koji sam ovdje dobila je rječnik iz BiH. Tako sam počela, uvijek sam voljela učiti druge jezike. Bilo je teško naučiti bosanski jezik, ali sam se potrudila kako bih mogla popričati sa svekrvom i svekrom. Teško mi je sa padežima, i dan danas imam problem - rekla je ona.


Najteže joj je, ističe, bilo prihvatiti ishranu.


- Volim uvijek probati šta god da se servira. Tako očekujem i da moji gosti. Ljudi u BiH nisu navikli puno na začine - kaže Ben Atiković.


Na Filipinima su jako topli ljudi, ističe ona, ali i u BiH su dobri. Upravo je to kao zajedničko Filipinima i BiH, navela, a to je toplota među ljudima.

 

Više detalja pogledajte u videu ovdje.

 

(N1/DEPO PORTAL/ad)

                    

BLIN
KOMENTARI