VIDEO/ ERA JEZIVE TEHNOLOGIJE

Ne, ovo nije Morgan Freeman! Ovo je dokaz da uskoro nećemo moći razlikovati stvarnost od manipulacije!

Tehno 02.01.23, 10:06h

Ne, ovo nije Morgan Freeman! Ovo je dokaz da uskoro nećemo moći razlikovati stvarnost od manipulacije!
Impresivnu deepfake snimku proizveo je stručnjak za umjetnu inteligenciju Bob de Jong, a glas 'Morganu Freemanu' je posudio Boet Schouwink

 


Ne, gospodin kojeg ćete vidjeti u nastavku nije Morgan Freeman. Zapravo, nije ni približno sličan čovjek. On je proizvod takozvane deepfake tehnologije, potpuno nove razine digitalne manipulacije.


Video je nedavno objavila stranica DiepNep, do sada je na raznim društvenim mrežama skupio milijune pregleda, a njegovi autori gledateljima su poželjeli dobrodošlicu u sintetsku realnost, eru u kojoj bi umjetna inteligencija mogla preuzeti dominantnu riječ, prenosi Net.hr.


Impresivnu deepfake snimku proizveo je stručnjak za umjetnu inteligenciju Bob de Jong, inače redatelj koji radi za nizozemsku tvrtku Revel, glas "Morganu Freemanu" posudio je nizozemski glasovni glumac Boet Schouwink, a par je zajedničkim snagama prikazao kako postaje sve lakše prevariti ljude i uvjeriti ih u nešto što ne postoji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DiepNep (@diepnep)


Inače, Schouwink je još 2014. godine na YouTubeu predstavio kako oponaša Morgana Freemana, dok je novinar portala TecheBlog pretpostavio da je viralna manipulacija napravljena pomoću takozvane generativne suparničke mreže (GAN).


Međutim, umjesto da fascinira, video s lažnim Morganom Freemanom korisnike društvenih mreža uglavnom je prestravio, što i ne čudi budući da se čini kako uskoro više nećemo znati što je stvarnost, a što manipulacija.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DiepNep (@diepnep)


"Zamislite samo. Pomoću ovakvih programa za 200 godina će prepravljati povijest. Možda je intrigantna, ali deepfake tehnologija istovremeno i plaši jer u rukama ljudi zlih namjera može nanijeti goleme štete", naveli su u komentarima korisnici Instagrama.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI