nezgodno doba za vožnju

Vozači, jeste li se opskrbili? Ovih 12 stvari treba imati u automobilu tokom zime

Auto & Dom 24.12.22, 15:19h

Vozači, jeste li se opskrbili? Ovih 12 stvari treba imati u automobilu tokom zime
Zima i niske temperature su najveći neprijatelj akumulatora automobila

 

 


Zima je najnezgodnije godišnje doba za vožnju, vrijeme kada se lakše događaju saobraćajne nesreće kao i kvarovi automobila, uz to možete i zapeti u snježnoj mećavi.

 

Ukratko, zima krije mnoge opasnosti za vozače, a da biste što sigurnije prošli kroz nju preporučujemo da u automobilu uvijek imate ovih 12 stvari koje bi vas mogle spasiti ako se dogodi nešto neočekivano i olakšati vam zimsku svakodnevicu.

 

1. Baterijska lampa

Baterijska lampa mogla bi da se pokaže kao vrlo važna u slučaju da vas auto izneveri tokom noći van urbanih područja. Osim što s njom možete osvjetliti što želite ili morate, možete i signalizirati drugima da vam je potrebna pomoć. Jasno, i moderni mobilni telefoni imaju svetiljke ali zašto trošiti njihovu bateriju u situaciji u kojoj vam sigurno mnogo više treba za pozive u nuždi.

 

2. Pijesak ili so

Vreća pijeska ili soli za posipanje puta trebalo bi stalno da vam se nalazi u prtljažniku tokom zime. Zapnete li u snijegu ili na ledu, posipajte ispred i iza točkova što će poboljšati prianjanje guma i mnogo ćete se lakše izvući iz neprijatne situacije, piše autostart.24sata.hr.

 

3. Lopata za snijeg

Ponekad snijeg zna tako jako da napada da oko parkiranog automobila nastanu toliki smetovi da ga više ne možete pomjeriti. Lopata za snijeg ovdje je najbolje rješenje, a može biti od pomoći i kada slučajno zapnete u sneijgu.

 

4. Strugalica za led

Ona zimi mora uvijek biti u automobilu. Svima je jasno zašto.

 

5. Kablovi za pokretanje auta

Zima i niske temperature su najveći neprijatelj akumulatora automobila. Čak i ako je nov, veći su izgledi da će zakazati zimi nego tokom ostatka godine. Ako vam je akumulator stariji problem je još veći. Pazite da kupite odgovarajuće kablove, najjeftiniji i najtanji modeli sigurno neće pomoći kod većine dizelaša i jačih benzinaca.

 

6. Voda i hrana

U autu bi uvijek trebalo da imate nekoliko litara vode kao zalihu za najgori scenario. Ako zapnete u snježnoj mećavi voda će vas barem spasiti od žeđi, a hrana vam dati potrebnu energiju. Najbolje je u autu imati hranu koja se neće brzo pokvariti, poput energetskih pločica ili grickalica.

 

7. Ćebe/pokrivač

Ćebe ili priručni pokrivač neće vas samo spasiti od hladnoće ako vas automobil izneveri, a pomoć je daleko. Korisni su i kao podloge ako morate da se zavučete ispod automobila kako biste obavili neki priručnu popravku koja će vam omogućiti da nastavite putovanje.

 

8. Zimska odjeća i obuća

Nije na odmet u prtljažniku imati nešto dodatne odeće i obuće koja je prilagođena zimskim uslovima. Nađete li se u problemima mogla bi vam biti jako korisna.

 

9. Punjač za mobilni

Kabl za punjenje telefona može vas spasiti u najgorim situacijama kada vam je baterija mobilnog na „izdisaju“ a vi pokušavate da pozovete pomoć. Naravno ako automobil radi. Zato nije loše uz kabl imati i prenosni punjač.

 

10. Osnovni alat

Može biti koristan za manje popravke na autu tokom čitave godine, ali najvažniji je tokom zime kada je kvar izgledniji, a njegove posledice mogu biti mnogo opasnije.

 

11. Lanci za snijeg

Čak i kada imate dobre zimske gume može doći do situacije kada one nisu dovoljne. Odgovarajući lanci dobar su dodatak u prtljažniku automobila, možda vam zaista zatrebaju.

 

12. Uže za vuču

Nekada je bilo dio obavezne opreme, ali danas ga samo rijetki imaju u svom automobilu. Treba ga imati uz sebe tokom zime, moglo bi vam pomoći da vas neko izvuče kada zapnete u snijegu ili ledu.

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI