MINISTAR VRANIĆ NAJAVIO

Proširuje se dobna skupina za HPV vakcinu u KS: Na raspolaganju djevojčicama šestih, sedmih i osmih razreda

Hronika 06.12.22, 14:56h

Proširuje se dobna skupina za HPV vakcinu u KS: Na raspolaganju djevojčicama šestih, sedmih i osmih razreda
Najefikasnija mjera prevencije raka grlića maternice je imunizacija. Ova metoda je započeta u zemljama Evropske unije prije više od 10 godina, gdje su preporučenom imunizacijom obuhvaćena djeca školskog uzrasta

 

 


Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, po prvi put u Kantonu Sarajevo, obezbijedilo sredstva za HPV vakcine. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je završio proces nabavke oko 1.700 doza ove vakcine.


- Odlučili smo da se dobna skupina djevojčica koje mogu primiti ovu vakcinu proširi sa šestih i na sedme i osme razrede osnovnih škola u KS - najavio je ministar zdravstva KS prof. dr. Haris Vranić.


Pozvao je sve zainteresirane roditelje djevojčica šestih, sedmih i osmih razreda osnovne škole u KS da u Domu zdravlja u kojem njihovo dijete ima karton potraže svoju dozu do isteka zaliha.


Najefikasnija mjera prevencije raka grlića maternice je imunizacija. Ova metoda je započeta u zemljama Evropske unije prije više od 10 godina, gdje su preporučenom imunizacijom obuhvaćena djeca školskog uzrasta.


Primarnom prevencijom u ovom periodu života, kada djeca još nisu došla u kontakt sa Human Papillomavirusom, postiže se zaštita od infekcije ovim virusom i sprečava obolijevanje od raka grlića maternice u kasnijim fazama života.

 

hpv-vakcina-zdravstvo

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI