POSLALI JASNU PORUKU

Ministrica Turković srdačno ga ugostila, Radmanović i Špirić odbili sastanak sa iranskim ministrom Abdollahianom

Front 06.12.22, 14:18h

Ministrica Turković srdačno ga ugostila, Radmanović i Špirić odbili sastanak sa iranskim ministrom Abdollahianom
Mnogi su osudili posjetu iranskog ministra u trenutku kada se cijeli civilizirani svijet ograđuje i protivi nasilju te gušenju ljudskih prava u Iranu

 

 

Sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Hosseinom Amirom Abdollahianom je otkazan.

 


Ovaj sastanak je bio zakazan za danas u 16 sati.


Sastanku se nisu odazvali Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, nakon što su to ranije najavili i parlamentarci iz HDZ-a.


Istovremeno, mnogi su osudili posjetu iranskog ministra u trenutku kada se cijeli civilizirani svijet ograđuje i protivi nasilju te gušenju ljudskih prava u Iranu.

 

Za razliku od njih, podsjećamo, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas sa ministrom Irana.

 

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran Bisera Turković i Hossein Amir Abdollahian naglasili su nakon sastanka u Sarajevu prijateljske odnose dviju zemalja, a iranski šef diplomatije najavio je i nastavak podrške njegove zemlje Bosni i Hercegovini.

 

Obraćajući se novinarima, sagovornici su podsjetili na podršku Irana Bosni i Hercegovini ne samo u njenim najtežim trenucima te naglasili potrebu veće trgovinske razmjene dviju zemalja.

 

Ministar Abdollahian je izrazio zadovoljstvo što je ta razmjena povećana, po njegovim riječima za 53 posto nakon najtežeg perioda globalne pandemije COVID  19.

 

S ministricom Turković, kazao je, razgovarao je danas o brojnim temama, počev od provedenih izbora u BiH i procesu formiranja novih vlasti, do situacije u njegovoj zemlji, zatim Ukrajini, Avganistanu i Palestini.

 

Naglasio je principijelni iranski pristup podrške teritorijalnom integritetu BiH, očuvanju cjelovitosti, kao i suživotu svih naroda.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI