saopćenje vijeća instituta za jezik

Skrnavljenje nacionalnog blaga: Nastavlja se bitka za Čajničko evanđelje koje je bespravno displocirano izvan BiH

Kultura 28.11.22, 20:54h

Skrnavljenje nacionalnog blaga: Nastavlja se bitka za Čajničko evanđelje koje je bespravno displocirano izvan BiH
Vijeće Instituta upućuje javni apel svim nadležnim i odgovornim tijelima, službama, ustanovama ili pojedincima, da učine sve što je moguće da se ovakve pojave ubuduće spriječe, da se nacionalno blago zaštiti i da se načinjene štete koliko je moguće isprave

 


Na osnovu javnosti aktuelno dostupnih informacija o moguće bespravnom dislociranju Čajničkog evanđelja izvan državnih granica Bosne i Hercegovine, kao jedinog do sada kod nas čuvanog rukopisa bosanske redakcije staroslavenskog jezika i ujedno nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, Vijeće Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu na svojoj 4. vanrednoj sjednici, održanoj u ponedjeljak, 28. novembra, sa početkom u 11.00 sati, najoštrije osuđuje svako skrnavljenje, otuđenje i nebrigu za nacionalno blago Bosne i Hercegovine.


Vijeće Instituta upućuje javni apel svim nadležnim i odgovornim tijelima, službama, ustanovama ili pojedincima, da učine sve što je moguće da se ovakve pojave ubuduće spriječe, da se nacionalno blago zaštiti i da se načinjene štete koliko je moguće isprave.


Kao svoj doprinos poboljšanju stanja, Vijeće Instituta donosi odluku da svoje dvije monografske studije o Čajničkom evanđelju (Čajničko četveroevađelje: bosanski rukopis s početka 15. stoljeća, Sarajevo 2017. i Čajničko evanđelje: tekstološko istraživanje, Sarajevo 2021.) do kraja 2022. godine objavi i u elektronskoj formi, čineći ih javno dostupnim zainteresiranoj široj (naučnoj) javnosti - navodi se u saopćenju.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI