labirint bez izlaza

Od originalnih diploma izrađuju lažne: Unosan posao toliko se razgranao u BiH, da mu je gotovo nemoguće stati u kraj 

Hronika 28.11.22, 10:32h

Od originalnih diploma izrađuju lažne: Unosan posao toliko se razgranao u BiH, da mu je gotovo nemoguće stati u kraj 
Lica sa lažnim diplomama su uspjela dobiti posao u raznim institucijama, organima uprave, zavodima, javnim ustanovama, javnim preduzećima, školama, zdravstvu, fakultetima, pozorištima, čiji je osnivač Kanton Sarajevo. U pitanju je obavljanje složenih i odgovornih poslova, dok je jedno lice čak bilo direktor KJK preduzeća

 

 


Agencija za borbu protiv korupcije BiH je prije pet godina započela proces revizije diploma. Dvije godine poslije, inicijativa je poslata prema svim tijelima za sprječavanje korupcije u BiH. Iz Ureda za borbu protiv korupcije KS pristižu podaci koji pokazuju da su u zdravstvu, školstvu, saobraćaju, na složenim i odgovornim funkcijama ljudi sa lažnim diplomama.


Kako stati tome u kraj? Ko sarađuje, a ko opstruira proces revizije diploma u Bosni i Hercegovini? Šta je danas dovoljno za zaposlenje na željenoj funkciji?  


Odgovore donosi O kanal...


Zaposleni u gradskom saobraćaju, sa lažnim diplomama. Na pregled kod medicinskog radnika, sa lažnom diplomom. U školu kod prosvjetnog radnika, takođe sa lažnom diplomom. Provjeru vjerodnostojnosti diploma zaposlenih u javnom sektoru zatražio je i Ured za borbu protiv korupcije KS.


- Izvršili smo provjere za oko 12.000 lica koja su zaposlena u javnom sektoru Kantona Sarajevo, od kojih za ukupno 93 lica obrazovne ustanove nisu mogle potvrditi vjerodostojnost njihovih diploma. Radi se o 90 diploma srednjih škola i tri fakultetske diplome, dok je za ostala lica potvrđena vjerodostojnost njihovih diploma - izjavio je Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.


Prema dobijenim podacima iz Ureda za borbu protiv korupcije KS, najviše zaposlenih sa falsifikovanim diplomama u preduzećima čiji je osnivač KS je u KJKP “RAD”, 23 lica, 14 lica u KJKP “Gradski saobraćaj”, devet lica u Vodovodu i kanalizaciji, osam u Sarajevo šume, te četiri u KJKP “Toplane” d.o.o. Sarajevo. U ostalim institucijama, pronađena su jedno do dva lica sa lažnim diplomama.


Kada su u pitanju obrazovne institucije koje nisu mogle potvrditi validnost diploma, najviše iznenađuje podatak da Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo nije mogla potvrditi validnost diplome za čak 46 osoba. Slijedi je Srednja mašinska tehnička škola u Sarajevu, sa šest lica, potom Mješovita srednja saobraćajna škola u Tuzli, četiri lica, Srednja građevinsko geodetska škola u Sarajevu, tri lica, dok ostale obrazovne institucije nisu mogle potvrditi validnost diploma, za jednu do dvije osobe. Od 2016.godine do danas, na Univerzitetu u Sarajevu, revidirano je 22.400 diploma.


- Nijedna diploma nije, od 22.400, stečena suprotno zakonu. Otkriveno je takođe da je 35 diploma bilo falsfificrano od strane fizičkih lica izvan Univerziteta, neki i izvan Sarajeva, da je neko uzeo nečiju diploma pa na osnovu nje uzeo, falsificirao i napravio sebi diplomu - rekao je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.


Gledajući navedene podatke, lica sa lažnim diplomama su uspjela dobiti posao u raznim institucijama, organima uprave, zavodima, javnim ustanovama, javnim preduzećima, školama, zdravstvu, fakultetima, pozorištima, čiji je osnivač Kanton Sarajevo. U pitanju je obavljanje složenih i odgovornih poslova, dok je jedno lice čak bilo direktor KJK preduzeća. Međutim, postoje i opstrukcije ovog procesa. Naime, pojedini Univerziteti traže naknadu za provjeru diploma, što je, kako poručuju iz Ureda, nedopustivo.


Više pogledajte u video prilogu...

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI