ostalo je još malo vremena

Opozicija iz RS-a kod Nikšića: Ima li dogovora o glasanju za delegate Doma naroda PS BiH?

Front 28.11.22, 08:43h

Opozicija iz RS-a kod Nikšića: Ima li dogovora o glasanju za delegate Doma naroda PS BiH?
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je prošle sedmice kazao kako SDP nije promijenio svoj stav ni za pedalj

 

 

 

U Centrali SDP BiH danas će biti održan sastanak predsjednika Nermina Nikšića i predstavnika opozicionih stranaka iz RS-a, a kako bi se pokušalo naći rješenje za izbor delegata u Dom naroda PS BiH. Sjednica NSRS zakazana je za 30. novembar pa je ostalo još malo vremena za postizanje dogovora - piše Patria

 

S obzirom da Pokret za državu ima pet zastupnika, od čega su dva SDP-ova od ove stranke se očekuje da pokuša doći do dogovora sa opozicijom kako bi izbjegla situacija da SNSD dobije četiri delegata i kontrolni paket u tom domu.


Na poziv SDP-a odazvat će se SDS i PDP, kao i Nebojša Vukanović. Podsjećamo, Pokret za državu ima i svoju listu za delegate, a na njoj je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a.

 

Delegaciju SDS-a će predvoditi v.d. predsjednika stranke Milan Miličević, te Vukota Govedarica, Darko Babalj i Mladen Bosić.

 

Iz SDS-a tvrde da Pokret za državu drži ključ za formiranje vlasti na državnom nivou. Međutim, potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović koji je zajedno sa Edinom Ramićem iz SDA bio pokretač priče koja je okupila deset političkih stranaka i polučila dobar rezultat u NSRS, smatra kako pritisak opozicije nije korektan.

 

“Ukoliko SDP i opozicija u RS-u shvate da je po jedan delegat u Domu naroda jedina garancija i nama i njima da smo vlast na nivou države, a svi drugi upitni onda smo pobijedili”, napisao je Mijatović u nedjelju na društvenim mrežama.

 

Oglasio se i Edin Ramić iz SDA koji je zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH i naglasio kako on vidi rasplet događaja.

 

“Kombinacija koja spašava ono što je ostalo od obraza Pokreta za državu, je: 1. Naši poslanici glasaju za listu PDP-a, 2. formiramo VM sa opozicijom iz RS bez SNSD, a iz FBiH je to grupacija stranaka okupljenih u Pokret za državu, 3. Pokret za državu (vjerovatno neko iz SDP-a BL) dobija Ministarstvo vanjskih poslova - zbog dijaspore a i DKP mreža ostaje koliko toliko pod nadzorom probosanskih snaga, ili Ministarstvo civilnih poslova. Ova dva ministarstva prilično mogu koristiti našim ljudima izvan BiH. 4. U FBiH se osigurava mjesto ministra za onoga koga predloži SNSD kao zamjena za mjesto ministra u Vladi RS, 5. Kolegij Predstavničkog i Doma naroda bez SNSD i HDZ, imamo i ruke i nacionalnu kvotu”, naveo je Ramić.

 

Iz SDA su ranije donijeli odluku da njihov zastupnik Ramiz Salkić neće nikako pomoći da SNSD dobije četvrtog ključnog delegata.

 

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je prošle sedmice kazao kako SDP nije promijenio svoj stav ni za pedalj.

 

“Smatramo da niko ne treba imati četiri delegata (u Domu naroda) i mi im to nećemo omogućiti. SDP ima svoju listu i smatramo da je pošteno i fer da stojimo iza svoga kandidata”, rekao je Nikšić.

 

Iz DF-a koji također ima jednog zastupnika u NSRS su istakli da će pratiti SDP u glasanju za delegate.

 

(NAP, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI