NOVI PROTESTI U SARAJEVU

Šta se danas dešavalo ispred Parlamenta BiH - hoćemo li na Istok ili Zapad ili da ostanemo svoji na svome?!

Front 26.11.22, 13:58h

Šta se danas dešavalo ispred Parlamenta BiH - hoćemo li na Istok ili Zapad ili da ostanemo svoji na svome?!
BiH se nalazi pred historijskom dilemom kuda dalje; hoćemo li na Istok ili Zapad ili da ostanemo svoji na svome? Dođite da zajedno spasimo državu! - poručila je Zornić

 

 

Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji s udruženjima i nevladinim organizacijama, danas je na Trgu BiH u Sarajevu održao proteste pod nazivom "Ne damo državu BiH" sa kojih su pored ostalog poručili da ustavna reforma kroz provođenje presuda evropskog suda za ljudska prava nema alternativu, te da neće dozvoliti razgradnju države BiH.

 

Na skupu je istaknuto da građani BiH neće dozoliti knjiženje državne i vojne imovine u korist nosilaca secesionističkih politika, te insistiraju na očuvanju suverenosti i teritorijalnog integriteta BiH koji ne smije nikada i nikako biti predmet geoplotičke trgovine.

 

Zahtijevaju doslovno kažnjavanje negatora genocida i veličanje ratnih zločinaca, a od nosilca vlasti traže da ubrzano ispunjavaju preostale uvjete iz Akcionog plana za članstvo u NATO.

 

Također su bili izričiti kako ne dozvoljavaju da se prigovara na euroskepticizmu dok EU "ignoriše trajno opredjeljenje za dostizanje evropskih demokratskih standarda, a podržava one koji te principe podrivaju".

 

Ne pristaju na produbljivanje etničkih podjela i cementiranje onoga što su, kako je rečeno, skrojili ratni zločinci i profiteri.

 

Neće nasjesti na jeftine trikove kandidatskog statusa, "dok nam u stvarnosti raskućujete ono za šta su ginuli naši najmiliji i uzimate našu mladost dok se pretvarate da ste zabrinuti za sudbinu onih koji ovdje ostaju".

 

Pozivaju na obuhvatnu ustavnu reformu kroz stvarno provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, prvenstveno presude u slučaju Zornić, a potom i svih presuda i odluka Ustavnog suda BiH u njihovoj cjelini.

 

Pozivaju također na implementaciju preporuka ekspertnog izvještaja o pitanjima vladavine prava u BiH, te od vlasti u BiH zahtijevaju beskompromisno slijeđenje puta koji je zacrtan u 14 ključnih prioriteta formulsanih u mišljenju Evropske komisije, imajući u vidu sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

 

Predsjednik Saveza paraplegičara i član inicijative građana BiH Mujo Aganović je pozvao građane da stanu u odbrani BiH, da ne daju državu BiH, "a pravda treba da bude ili jednaka za sve ili neka propadne svijet. – Mirna Bosna, miran Balkan, mirna Evropa".

 

Također je i Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava, podsjetila da je devet godina čekala presudu Evropskog suda u Strasbourgu, a kada je konačno dobila, osam godina čeka da se implementira.

 

Mirni protesti su završeni bez incidenata - prenosi Fena.

 

Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava obratila se, između ostalih, na današnjem protestu pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH.


Patria prenosi njeno obraćanje:


"Čestitam nam svima rođendan naše mile, drage i jedine domovine. Moja borba traje 17 godina i trajat će do kraja mog života ili do ispunjenja moje presude. BiH se od 1992. do danas nalazi u haosu, raskolu, a sve zahvaljujući međunarodnoj zajednici. Najprije su nam nametnuli luđačku košulju u vidu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a onda brisanje države sa mape svijeta i njena palestinizacija.


U BiH imamo protektorat koji perfidno upravlja ovom zemljom, tako što joj nameće zakone, pa sve do rezultata izbora. Veliki broj političara je pristao da bude marioneta desničarske Evrope, u zamjenu za neku poziciju. Nisu odoljeli izazovima koje nosi vlast, nisu zatomili svoje lične i stranačke interese i da se u svojim bijednim karijerama ponašaju državnički. Građani im odlaskom iz zemlje poručuju šta misle o njihovom djelovanju.


Viktor Orban je jedini koji je demaskirao politiku EU. Pitao je "šta ćemo sa 2 miliona muslimana u BiH". On je javno izrekao ono što Evropa misli o BiH. Zašto se uz podršku SAD radi na palestinizaciji BiH.

 

protesti-2


Postavljaju nam se uvjeti koje dodatno uvjetuje izmjenama Izbornog zakona, a zauzvrat nudi kandidatski status u kojem možemo ostati čitavu vječnost.


Došlo je vrijeme da mi građani donesemo konačnu odluku o tome šta želimo ili na istok ili na zapad, ili da ostanemo svoji na svome. Moje mišljenje je da trebamo ostati i graditi zajedničku budućnost u interesu svih nas.


Ako bismo se za istok perspektiva bi bila rat i velika Srbija, a zapad naša bi perspektiva ostala ista bez napretka, samo nazadak u vidu prekrajanja granica po etničkom principu. Ova i ovakva EU nije donijela ništa dobro BiH kao cjelovitoj državi.


Zahtijevamo da se raspiše referendum na kojem će se građani izjasniti da li žele u takvu EU.


Ne damo državu, živjela BiH. Smrt fašizmu - sloboda narodu", poručila je Zornić.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI