ne grijete se, a plaćate

Građani u Sarajevu masovno traže isključenje sa centralnog grijanja: Izvedivo je, ali postoje uvjeti - i ne isplati se!

Biznis Klub 24.11.22, 14:18h

Građani u Sarajevu masovno traže isključenje sa centralnog grijanja: Izvedivo je, ali postoje uvjeti - i ne isplati se!
Puno je zahtjeva građana da se isključe sa sistema centralnog grijanja. Pored toga, kao razlozi za isključenje sa sistema centralnog grijanja se najčešće navode odsustvo i neboravak u prostoru, trenutne sanacije i rekonstrukcije objekata

 

 

Kantonalno javno komunalno preduzeće Toplane Sarajevo d.o.o. zaprimile su u 2022. godini 100 zahtjeva korisnika za privremeno izdvajanje prostora iz toplifikacionog sistema, potvrđeno je iz ovog preduzeća za Akta.ba.


Prilikom rješavanja zahtjeva za izdvajanje iz toplifikacionog sistema postupa se u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima ("Sl. novine Kantona Sarajevo", br. 14/2016, 43/2016, 10/2017 - ispr., 19/2017, 20/2018 i 22/2019) ), Uredbom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije (Službene novine Kantona Sarajevo, br. 22/16) i Tarifnim sistemom KJKP „Toplane-Sarajevo“ d.o.o. Sarajevo sa Metodologijom obračuna isporučene toplotne energije.


"Komisija za privremena izdvajanja stambenih/poslovnih prostora iz toplifikacionog sistema preduzeća vrši analizu pojedinačnih zahtjeva korisnika za isključenje, sa aspekta tehničkih mogućnosti izdvajanja prostora iz toplifikacionog sistema (uticaj isključenja predmetnog prostora na kvalitet i korištenje toplotne energije i standard drugih korisnika u objektu, kao i negativni okolinski uticaj), a što je propisano Odredbom člana 16. st. (3.) Zakona o komunalnim djelatnostima", pojašnjeno je.


Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o visini tarifnih stavova KJKP Toplane, kojom su usklađene cijene centralnog grijanja s povećanom cijenom prirodnog gasa, pa tako cijena centralnog grijanja uvećana je za 16,53 posto. Upoređujući cijenu od oktobra prošle godine povećana je za 126 posto.


Zbog toga je puno zahtjeva građana da se isključe sa sistema centralnog grijanja. Pored toga, kao razlozi za isključenje sa sistema centralnog grijanja se najčešće navode odsustvo i neboravak u prostoru, trenutne sanacije i rekonstrukcije objekata.


Međutim, Zakon o komunalnim djelatnostima je jasan i ne omogućava isključenje sa sistema centralnog grijanja ako se time ne ugrožava kvalitet toplotne energije, standard i sigurnost drugih korisnika i ako se time negativno ne utječe na okoliš.


"Svi korisnici koji su zadovoljili prethodno navedene tehničke mogućnosti, su isključeni sa sistema centralnog grijanja a takvih je 4 posto", kazali su iz Toplana za Akta.ba.


Korisnici kojima je data saglasnost za privremeno izdvajanje prostora iz sistema u obavezi su platiti troškove isključenja u skladu sa važećim cjenovnikom usluga KJKP Toplane Sarajevo, a koji se odnose na troškove tehnološke vode koju je neophodno ispustiti iz unutrašnjih instalacija u objektu u cilju realizacije isključenja, materijala za isključenje i angažovanja radnika.


Za korisnike usluge čiji stanovi su izdvojeni iz toplifikacionog sistema, u periodu isključenja, ne obračunava se nikakva naknada za vrijeme isključenja grijanja jer je Rješenjem Konkurencijskog vijeća BiH ukinuto plaćanje fiksnih troškova u iznosu od 40% ukupnog računa.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI