'Phishing' kampanja

FUP upozorava građane: NN lica se lažno predstavljaju kao rukovodioci policijskih agencija

Hronika 24.11.22, 12:52h

FUP upozorava građane: NN lica se lažno predstavljaju kao rukovodioci policijskih agencija
U prethodnih nekoliko dana na veći broj adresa elektronske pošte, različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljene su lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao policijski službenik neke od policijskih agencija u Bosni i Hercegovini

 

 

Federalna uprava policije želi upozoriti građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. "phishing“ kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine. U konkretnom slučaju radi se o pripremnim radnjama koje nepoznati počinitelj poduzima radi počinjenja krivičnog djela "prevara“.

 

U prethodnih nekoliko dana na veći broj adresa elektronske pošte, različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljene su lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao policijski službenik neke od policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz FUP-a.

 

Nepoznata osoba ili osobe se predstavljaju kao rukovodioci policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, te u poruci navode kako se primatelj poruke sumnjiči za krivično djelo, te za isto traži izjašnjenje, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, koji bi poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist spomenute nepoznate osobe.

 

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal.


(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI