NAJNOVIJI STATISTIČKI PODACI POKAZUJU

Prodaja novih stanova u BiH počela opadati, hoće li konačno početi padati i cijena kvadrata?

Biznis Klub 24.11.22, 10:56h

Prodaja novih stanova u BiH počela opadati, hoće li konačno početi padati i cijena kvadrata?
Pad u trećem kvartalu ove godine, kada su ukupno prodata 903 stana, iznosio je 13,5 posto potvrđujući da se sa pogoršanjem ekonomskih prilika smanjuje potražnja i usporava i kupovina novih stanova

 

 

Stanogradnja u Bosni i Hercegovini još uvijek drži dobar tempo, dok je prodaja novih stanova u blagom padu, pokazuju najnoviji statistički podaci.


U periodu januar-septembar 2022. godine izgrađeno je 1.911 novih stanova, što predstavlja rast od 2,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.


Treći kvartal je bio jako dobar sa 826 završenih novih stanova što je nominalno za 35,2 posto više u odnosu na isti period 2021.godine.
Međutim, u porastu je broj nezavršenih stanova, ukupno 5.358, što je više za 17,4 posto nego u istom periodu prošle godine. Ovo je ujedno i najveći broj nezavršenih stanova u posljednjih pet godina


Prodaja novih stanova u blagom je padu od 1,8 posto za devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani.


Međutim, pad u trećem kvartalu, kada su ukupno prodata 903 stana, iznosio je 13,5 posto potvrđujući da se sa pogoršanjem ekonomskih prilika smanjuje potražnja i usporava i kupovina novih stanova.


Prosječna cijena prodatih novih stanova je u porastu za 41,5 posto u odnosu na prosječnu cijenu u 2021. godini, a iznosila je 2.587 KM po kvadratnom metru.

 

(Indikator/DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI