POVODOM 25. NOVEMBRA - DANA DRŽAVNOSTI

Žene SDA organizovale Okrugli sto na temu 'Bosna i Hercegovina u historijskoj retrospektivi'

Front 23.11.22, 20:54h

Žene SDA organizovale Okrugli sto na temu 'Bosna i Hercegovina u historijskoj retrospektivi'
Predsjednica organizacije Žene SDA Kenela Zuko i potpredsjednica KO SDA Sarajevo Sebija lzetbegović zahvalile su prisutnima i izrazile zadovoljstvo zbog njihovog dolaska na obilježavanje ovako značajnog datuma za Bosnu i Hercegovinu

 

 


Povodom predstojećeg državnog praznika, 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, organizacija Žene SDA je u Centrali SDA organizovala okrugli sto o temi 'Bosna i Hercegovina u historijskoj retrospektivi'.

 
Gost predavač bio je historičar Fuad Ohranović, zamjenik direktora Arhiva BiH, koji je govorio o BiH kroz njenu istoriju, te značajnim datumima i istorijskim ličnostima.

 

zene-sda-okrugli-sto-1


Posebna pažnja je posvećena značaju arhivske grade nastaloj u različitim etapama hiljadugodišnje istorije Bosne i Hercegovine, te značaju njenog čuvanja za buduće generacije.


- Arhivska građa koja je vezana za ZAVNOBiH se nalazi u Arhivu BiH i ona je sačuvana, a radi se o nekih devet arhivskih kutija koje se odnose na sva tri zasjedanja ZAVNOBIH-a - naveo je Ohranović, te podsjetio da je prvo zasjedanja ZAVNOBiH-a održano u  Mrkonjić Gradu 25. novembra i ovaj datum se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

 

zene-sda-okrugli-sto-22


Predsjednica organizacije Žene SDA Kenela Zuko i potpredsjednica KO SDA Sarajevo Sebija lzetbegović zahvalile su prisutnima i izrazile zadovoljstvo zbog njihovog dolaska na obilježavanje ovako značajnog datuma za Bosnu i Hercegovinu.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI