foto/ o čemu se radi

U centru Sarajeva građanima u poštanske sandučiće stižu neobične 'razglednice' iz prošlosti: Jeste li ih i vi dobili?

Nedjeljni magazin 23.11.22, 19:09h

U centru Sarajeva građanima u poštanske sandučiće stižu neobične 'razglednice' iz prošlosti: Jeste li ih i vi dobili?
Jeste li znali da je prvo obdanište u Sarajevu otvoreno 1945. godine u Čemerlinoj ulici?

 

 

U sklopu promotivne akcije “Razglednica iz 1945” Fondacija Mediacentar i Infobiro pripremili su za građane i institucije sarajevske Općine Centar 10.000 razglednica koje će sadržavati zanimljive činjenice o Sarajevu koje su, nakon Drugog svjetskog rata, objavljivane u listovima Sarajevski dnevnik i 6. april. Te dvije novine digitalizovao je digitalni arhiv Mediacentra Sarajevo Infobiro.

 

Na događaju organizovanom 22. novembra 2022. u zgradi Općine Centar na kojem je predstavljena akcija, ali i rezultati projekta “Online pristup kulturnoj baštini za građane općine Centar”, istaknuto je da je cilj da se građanima približi sadržaj digitalizovanih novina i da ih se ohrabri da se njima koriste. Građani Općine Centar svoj primjerak razglednice u poštanskim sandučićima mogu očekivati do kraja novembra.

 

razglednice-iz-1945-4
razglednice-iz-1945-2


Na razglednicama su, između ostalog, podaci o tome koliko je stanovnika Sarajevo imalo 1946. godine, ko je bila prva direktorica Radio Sarajeva, kada je i gdje otvoreno prvo obdanište, a kojom predstavom obnovljena sarajevska Opera, saopćeno je iz Mediacentra.


Prvi broj Sarajevskog dnevnika objavljen je 1. jula 1945., posljednji 31. decembra 1946. godine i izlazio je svaki dan osim nedjelje. Ukupno je objavljeno 467 brojeva. Časopis 6. april, koji je izlazio jednom sedmično, pokrenut je 1. jula 1950. a posljednji broj je izašao 31. decembra 1950. godine. Objavljeno je 39 brojeva. Ta posljednja izdanja do sada su bila dostupna u Historijskom arhivu Sarajevo, a zahvaljujući projektu “Online pristup kulturnoj baštini za građane općine Centar”, njihov sadržaj sada se nalazi u digitalnom arhivu Infobiro i pretraživ je po ključnoj riječi.

 

razglednice-iz-1945-5


Uvidom u sadržaj ovih novina može se saznati o obnovi grada i zemlje, aktuelnostima tog vremena iz oblasti politike, kulture, sporta i društvenog života, te steći uvid u značajan historijski period na način kako su ga zabilježili novinari i novinarke te dvije sarajevske redakcije.


Voditelj digitalnog arhiva Infobiro Dragan Golubović kazao je da je čitajući Sarajevski dnevnik došao do zanimljivih činjenica i istakao da je u periodu nakon Drugog svjetskog rata postojao intenzivan kulturni i privredni život, kako u Bosni i Hercegovini tako i u Sarajevu, a zanimljivo je bilo, prema njegovim riječima, pratiti i kako je tekla rekonstrukcija grada nakon rata.


Projekat digitalizacije lista Sarajevski dnevnik i časopisa 6. april implementiran je u oviru projekta ReLOaD2, kojeg je finansirala Evropska unija (EU). ReLOaD2 implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) a realizovan je na području Općine Centar koja ga i sufinansira.

 

razglednice-iz-1945-6


Načelnik Općine Centar Srđan Mandić kazao je na promociji rezultata projekta kako se u izdanjima Sarajevskog dnevnika i 6. aprila nalaze kako zabavne, tako i edukativne činjenice.


- Sarajevo ima bogatu istoriju i bogatu kulturu. Bojim se da u ovom vremenu u kojem živimo često zaboravimo to naše bogatstvo i ovo je dobar način da se starije generacije prisjete onoga što su zaboravili i omogućava da se nove generacije edukuju i da svi shvatimo da je ovo jedan veliki i ozbiljan grad i da je ovo država koja ima svoju kulturu i tradiciju i bogatu istoriju, da se zaista imamo čime pohvaliti - izjavio je Mandić.

 

razglednice-iz-1945-3

 


(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI