VIDEO/ DOBITNIK UNICEF-ove NAGRADE

Minel Abaz u pobjedničkom novinarskom tekstu ukazao na problem obrazovanja u BiH

Mediji 23.11.22, 17:44h

Minel Abaz u pobjedničkom novinarskom tekstu ukazao na problem obrazovanja u BiH
Tekstom je želio ukazati na svu tu problematiku, ali i objasniti kako učenici u BiH, bez obzira što ne učestvuju u PISA testiranju, ostvaruju odlične rezultate na takmičenjima na informatičkim i matematičnim olimpijadama, ali su neprepoznate od institucija

 

 


Novinar Istinomjera Minel Abaz, dobitnik UNICEF-ove novinarske nagrade za doprinos pravima djece, izrazio je zadovoljstvo zbog osvojene nagrade u veoma visokoj konkurenciji 23 pristigla rada na ovogodišnji konkurs.


Govoreći o tekstu "Obrazovanje i politika: Dok učenici sve više zaostaju za vršnjacima iz Evropske unije, napredak se ne nazire" koji je dobio ovogodišnju nagradu, naglasio je da je imao namjeru da sveobuhvatno pristupi problemu obrazovanja u Bosni i Hercegovini.


Napomenuo je da mu je polazna tačka bila činjenica da BiH kao država ne učestvuje u PISA testiranju nakon poražavajućih rezultata učenika iz BiH u tom testiranju 2019. godine, a tada se vjerovalo da će se krenuti u sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema što se nije dogodilo.


- Nekoliko mjeseci poslije takvih PISA rezultata dogodila se pandemija koronavirusa i lockdown što je naštetilo obrazovnom procesu, ali i nakon pandemije ništa se nije učinilo o pitanju PISA rezultata i to se nastavilo i ove godine kada nije bio konsenzusa o tome - podvukao je.


Tekstom je želio ukazati na svu tu problematiku, ali i objasniti kako učenici u BiH, bez obzira što ne učestvuju u PISA testiranju, ostvaruju odlične rezultate na takmičenjima na informatičkim i matematičnim olimpijadama, ali su neprepoznate od institucija.


Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan odala je priznanje medijima koji putem svojih kanala govore o pravima djece, dodajući da je dodjela nagrade priznanje novinarima koji na hrabar način govore o ovim važnim temama.


- Mediji imaju veliki broj izazova i poteškoća jer moraju napisati priču koja će biti široko prihvaćena i ako ona nije prihvaćena onda koja bi bila svrha pisanja. Ovdje se bavimo novinarskim pisanjem s fokusom na dječja prava jer novinari su naš glas da se ukaže na sve ono s čim se djeca suočavaju i koje su to poteškoće. Izuzetno cijenim ono što ovi novinatri rade - zaključila je Khan.

 


Napomenula je da se kroz medije može više informirati o pravima djece nego na bilo koji drugi način, a na Međunarodni dan djeteta koji si obilježava 20. novembra važno je podsjetiti na obećanje koje su države dale prije više od 30 godina usvajanjem Konvencije o pravima djeteta.


Posebno priznanje UNICEF je uručio Emini Dizdarević i Jasminu Begiću iz BIRN-a.


UNICEF BiH je i ove godine objavio Konkurs za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH u skladu sa Etičkim smjernicama o izvještavanju o djeci. Konkurs je bio otvoren za sve novinare koji su svoje radove objavili tokom ove godine u medijima u Bosni i Hercegovini.


Na ovogodišnjem Konkursu nagrada je dodijeljena novinaru za ukupan doprinos promociji i zaštiti prava djeteta tokom 2022. godine kroz novinski tekst, tekst na portalu, blog, TV ili radio prilog, vlog ili dokumentarni film.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI