na konkurs pristiglo 37 priča

U užem izboru jubilarne 'X Bugojanske vaze' Aida Šečić Nezirević, Dino Međedović i Senada Užičanin

Kultura 21.11.22, 14:49h

U užem izboru jubilarne 'X Bugojanske vaze' Aida Šečić Nezirević, Dino Međedović i Senada Užičanin
Nagrada za „X Bugojansku vazu“ laureati će biti uručena u četvrtak, 24.11. u 20,00 sati u Umjetničkoj galeriji KSC Bugojno

 

 


Otvaranjem koverti sa šiframa komisija za realizaciju konkursa za kratku priču „X Bugojanska vaza“ u sastavu Vahid Duraković (organizator kulturnih aktivnosti i predsjednik komisije), Mirza Idrizović (direktor KSC Bugojno) i Sanel Ugarak (bibliotekar Gradske biblioteke KSC Bugojno) otkrila je imena autora za uži izbor.

 

Tom prilikom je utvrđeno da je na konkurs za „X Bugojansku vazu“ pristiglo 37 priča.


Žiri „X Bugojanske vaze“ u sastavu: Asmir Kujović (predsjednik), Tanja Stupar Trifunović i Tina Laco izabrao je sljedeće četiri priče u uži izbor:


1.    „Bela“, šifra: Miholje – autor: Aida Šečić Nezirević
2.    „Dan kada je Hajdeger nadboden“, šifra: „BV“ – autor: Dino Međedović
3.    „Sead je odlučio umrijeti“, šifra: Miš Džeri – autor: Aida Šečić Nezirević
4.    „Žena iz sivog solitera“, šifra: UNA 2022 – autor: Senada Užičanin


Nagrada za „X Bugojansku vazu“ laureati će biti uručena u četvrtak, 24.11. u 20,00 sati u Umjetničkoj galeriji KSC Bugojno. Nagrada se sastoji od replike „Bugojanska vaza“ (original se nalazi u Zemaljskom muzeju BiH i predstavlja najstariji pronađeni pisani spomenik u BiH),  autorice Adine Kero i novčanog iznosa od 1.500 KM.


Tom prilikom će biti upriličeno i otvaranje „17. Bugojanskog likovnog bijenala“. Na Bijenale je prijavljeno više od petnaest likovnih umjetnika iz Skopaljske kotline. A žiri u sastavu: Ivana Udovčić (kustosica Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine), Borjana Mrđo (šef katedre „Slikarstvo i intermedijalna umjetnost“ Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci) i Svetislav Cvetković (dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru) će tom prilikom dodijeliti Grand Prix „Hazim Ćišić“, te nagrade i priznanja za drugo i treće mjesto.


Nagrada Grand Prix, odlukom direkcije JU Kulturno sportski centar Bugojno, od ove godine nosi ime istaknutog pedagoga i likovnog umjetnika Hazima Ćišića (1934-2022).


Organizator manifestacije je Kulturno sportski centar Bugojno a pokrovitelj Općina Bugojno.


(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI