završen 16. Mostar film festival

Mirsadu Tuki nagrada za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu 'Praznik praznine'

Kultura 16.11.22, 10:07h

Mirsadu Tuki nagrada za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu 'Praznik praznine'
Iako je ovogodišnji festival tek završio ravnatelj MOFF-a Slaven Knezović već je najavio kako slijede pripreme za 17. izdanje sljedeće godine

 

 

Dodjelom nagrade za najbolja glumačka ostvarenja sinoć je zatvoreno 16. izdanje Mostar film festivala (MOFF).

 

Priznanje za najbolju glavnu žensku ulogu otišlo je u ruke Fakete Salihbegović – Avdagić, za ulogu u filmu „Švedsko srce moje majke“, dok je nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Stojanu Matavulju za učlogu u filmu „Zbornica“.

 

Najbolju sporednu žensku ulogu ostvarila je Nives Ivanković u filmu „Zbornica“, a najbolji sporedni glumac je Mirsad Tuka u filmu „Praznik praznine“. Specijalno priznanje dobio je Dejan Aćimović.

 

- Kao članovi stručnog žirija bili smo zaista na teškom zadatku. Ove godine smo imali veliku konkurenciju i mislim da smo donijeli veoma poštene odluke, a kriteriji su bili vrlo strogi. Na ovom festivalu se ocjenjuje filmska gluma i vodili smo se isključivo glumačkim ostvarenjima i kriterijem težine glumačkog zadataka, a sve su odluke bile jednoglasne. Dobitnika od nedobitnika razlikuju nijanse, to je bilo presudno i kod nas - rekla je članica stručnog žirija i filmska redateljica Branka Bešević Gajić.

 

Uz nju u žiriju koji je odlučivao o nagradama, bili su Dejan Dabić i Anila Gajević.

 

Nagrađena glumica Faketa Salihbegović – Avdagić izjavila je da je iznimno počašćena ovom nagradom.

 

- Nagrada na filmskom festivalu koji u fokus stavlja glumačku igru je velika čast, ali i obaveza. Počašćena sam što se žiri odlučio za mene i zahvaljujem im na tome – rekla je Salihbegović – Avdagić.

 

Film „Švedsko srce moje majke“ za koji je nagrađena, po njezinim riječima, dopro je do srce gledatelja.

 

- Ovim filmom smo se htjeli ispričati divnu priču o hrabroj i odvažnoj majci, bosanskohercegovačkoj ženi koja se snađe bilo gdje u svijetu i koja u svom srcu ima mjesta samo za ljubav. To je jedna topla ljudska priča o prijateljstvu i snazi jedne bh. žene i nadam se da je priča došla do srca gledatelja. Sudeći po reakcijama publike i žirija to i jest urađeno jer nam je ovo već treća nagrada, a nagrada u Mostaru je kruna svega – poručila je dobitnica za najbolju glavnu žensku ulogu ovogodišnjeg festivala.

 

Iako je ovogodišnji festival tek završio ravnatelj MOFF-a Slaven Knezović već je najavio kako slijede pripreme za 17. izdanje sljedeće godine.

 

- Od sutra već počinjemo pripreme za 17. MOFF i ono što znamo je da ćemo i to izdanje otvoriti našim domaćim proizvodom, tj. filmom „Božji gnjev“. To će bit četvrti put da domaćim filmom napravljenim u Hercegovini otvaramo festival. Ovaj festival je bio kamen temeljac i korak u nastojanju da dovedemo audiovizualnu umjetnost u Hercegovinu – ustvrdio je Knezović te je dodao kako je Mostar postao, uz Sarajevo i Tuzlu, jedan od centara filmskog festivala u BiH.

 

- I dalje ćemo slaviti film, bit ćemo i dalje festivalski centar i nastojat ćemo proizvesti što više domaćih uradaka kako bi se imali čime pohvaliti – zaključio je ravnatelj MOFF-a.


(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI