organizator bnp zenica

Noć teatra BiH ove će godine biti obilježena u 12 gradova i s ukupno 27 programa

Kultura 15.11.22, 12:39h

Noć teatra BiH ove će godine biti obilježena u 12 gradova i s ukupno 27 programa
Neki će programi biti besplatni za posjetioce, dok će biti programa za koji će se plaćati ulaznica

 

 

 

Bosansko narodno pozorište Zenica trinaesti će put biti organizator evropske manifestacije "Noć teatra – Noć teatra BiH 2022.“ za Bosnu i Hercegovinu, koja će se širom Evrope obilježavati cjelodnevnim programom u subotu, 19. novembra - najavila je na današnjoj pres-konferenciji koordinatorica te manifestacije za BiH Merima Handanović.

 

-Važno je da je ovo prva godina poslije pandemije. Imamo većinski učesnike i programe koji će biti odigrani na scenama i u ustanovama. Dakle, ovaj je put većina programskih aktivnosti uživo. Imamo jedan mali dio programskih aktivnosti koji je rezervisan za gledanje iz svojih domova, naravno za one koji nisu u mogućnosti da se pridruže u kulturnim ustanovama širom BiH - istakla je Handanović.

 

Podvukla je kako je važno da ta manifestacija opstaje te da ne jenjava entuzijazam da se slavi "Noć teatra svake treće subote u mjesecu novembru“.

 

-Centralni dio manifestacije 'Noći teatra' bit će u BNP-u, a to je izvedba predstave 'Tri dana', ali i svakako objavljivanje konkursa za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst. Mi, kao domaćini, u 'Noći teatra' želimo da pokažemo da se trudimo i radimo na afirmaciji domaćih dramskih autora te na taj način, zapravo, pokažemo koliko je 'Noć teatra' i nama jako važna - kazala je Handanović.

 

Neki će programi biti besplatni za posjetioce, dok će biti programa za koji će se plaćati ulaznica.

 

Tehnički dio ogranizacije, napomenuo je izvršni producent manifestacije 'Noć teatra za BiH' Denis Krdžalić, predstavlja izazov, jer ove godine sudjeluje 17 učesnika s 27 programskih sadržaja, ali je to manifestacija koju "rade sa zadovoljstvom“.

 

-Primijetili smo da svi gradovi i svi učesnici žele da aktivno budu dio ove manifestacije, tako da sama organizacija protiče bez ikakvih problema i nijedne godine nismo imali poteškoće. Izuzev, naravno, pandemijskih godina 2020. i 2021. godine, kada je veliki broj programa morao biti otkazan ili se morao izvoditi u nekom online, digitalnom formatu. Ove godine imamo situaciju gdje će samo jedan programski sadržaj, to su dokumentarne izložbe u organizaciji Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, biti prezentovane u online formatu - napomenuo je Krdžalić.

 

Svi drugi sadržaji, dodaje, bit će relizovani u domovima kultura, pozorištima, kulturnim centrima te drugim lokacijama ili objektima. Programe će realizovati pozorišta, centri za kulturu, nevladine organizacije.

 

-Ove godine imamo 12 pozorišnih predstava, a pored navedene dokumentarne, online izložbe, imamo i radionice, škole glume, defile, koncerte, izložbe...Svako prezentuje vlastitu produkciju te nastoji privući gledaoce iz svojih lokalnih sredina - podvlači Krdžalić.

 

„Noć teatra“ ove će godine biti obilježena u Zenici, Mostaru, Sarajevu, Kaknju, Travniku, Konjicu, Laktašima, Srebreniku, Zavidovićima, Tuzla, Maglaj i Banja Luka.

 

-Ova je jedina manifestacija te vrste u BiH, gdje učestvuju oba entiteta i gdje svaki oblik kulturne organizacije i ustanove participira na određeni način. Tako da je jako bitna za dizanje svijesti o bitnosti i značaju kulture, posebno pozorišne umjetnosti - istakao je Krdžalić.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI