FOTO/ Zaštita građana

Općina Novo Sarajevo redovno vrši sistemsku deratizaciju javnih površina

Front 03.11.22, 16:21h

Ove godine izvršeno je i tretiranje javnih površina, posebno dječijih igrališta, parkova za djecu i šetnica, protiv ujeda krpelja. Posebne aktivnosti su se provodile kada je u pitanju deviperacija – zaštita od zmija i gmizavaca na području ove lokalne zajednice

 

 

U cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti na području Kantona Sarajevo, poboljšanja općih higijenskih uslova za život, zaštite čovjekove sredine i smanjenja ekonomskih šteta koje prouzrokuju štetni glodari, uvedena je obavezna preventivna sistematska deratizacija na području Kantona Sarajevo, kao opća mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, a koja se provodi prema Programu izvođenja obavezne preventivne sistematske deratizacije na području Kantona Sarajevo za period 2020. - 2022. godine, saopšteno je iz Općine Novo Sarajevo.


Obaveza Kantona Sarajevo je da vrši proljetnu i jesenju sistemsku deratizaciju. 


- Općina Novo Sarajevo je jedina lokalna zajednica koja pored aktivnosti koje provodi Kanton Sarajevo, izdvaja značajna finansijska sredstva i provodi dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju i deviperaciju teritorije općine i napuštenih objekata, a sve u cilju zaštite svojih građana.


U cilju temeljitog provođenja deratizacije i tretiranja svih neophodnih lokacija, Služba za civilnu zaštitu Općine putem sekretara mjesnih zajednica prikuplja informacije o eventualnim lokacijama na kojima je evidentirano prisustvo većeg broja glodara, a koje nisu navedene u Operativnom planu, te vrši deratizaciju tih lokaliteta.


Pored navedenog, ove godine izvršeno je i tretiranje javnih površina, posebno dječijih igrališta, parkova za djecu i šetnica, protiv ujeda krpelja. Posebne aktivnosti su se provodile kada je u pitanju deviperacija – zaštita od zmija i gmizavaca na području ove lokalne zajednice.


Navedene aktivnosti nastavit će se realizirati i u narednom periodu, a prema utvrđenim planom Službe za civilnu zaštitu - zaključeno je u saopštenju Općine Novo Sarajevo.


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI