FOTO I VIDEO/ Nezadovoljni odlukama Visokog predstavnika

Završen protest ispred OHR-a, građani Schmidtu poručili: 'Napusti Bosnu'

Front 24.10.22, 19:15h

Proteste je organizirala neformalna grupa građana koja je na društvenim mrežama poručila "Ili povlačenje odluka ili smjena Schmidta"

 

 

Više stotina građana prisustvovalo je današnjim protestima ispred zgrade u kojoj je smješten Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) u Sarajevu kada su izrazili nezadovoljstvo izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

 

Proteste, koji su upravo završeni, organizirala je neformalna grupa građana. Učesnici protesta pozvali su na povlačenje odluka koje je nametnuo Schmidt.

 

- Zbog građanske države, zbog Bosne i Hercegovine, zbog nepravde jer ne smijemo više dopustiti 1992. godinu ni politički - poručeno je s protesta.

 

Kako su naveli organizatori, koji su se putem razglasa obratili okupljenima, odlukama Schmidta narušavaju se odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i mišljenja Venecijanske komisije.

 

- Silom nametnute odluke cementiraju etničke podjele i treći entitet koji je u Haagu presuđen kao udruženi zločinački poduhvat. Ovim odlukama uvodi se aparthejd - rečeno je večeras.

 

Naveli su da je OHR potreban Bosni i Hercegovini, ali da bi radio posao za koji ima mandat, a to znači da se odluke u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom donose na svakom dijelu BiH.

 

- Od međunarodne zajednice tražimo da zvanični Beograd i Zagreb kažu dokle sežu njihove nadležnosti - istaknuto je na okupljanju građana.

 

Saobraćaj je ispred zgrade OHR-a bio je zaustavljen, a policijski službenici preusmjeravali su vozila na alternativne pravce.

 

 

 

(DEPO PORTAL/dg, Foto: FENA)

BLIN
KOMENTARI