postizborna iščekivanja

Jesu li izdajnici ako koaliraju sa HDZ-om? Forto otkriva s kim 'Trojka' želi u koaliciji na državnom nivou...

Front 17.10.22, 18:38h

Jesu li izdajnici ako koaliraju sa HDZ-om? Forto otkriva s kim 'Trojka' želi u koaliciji na državnom nivou...
Rezultati izbora, smatra Forto, pokazuju da su glasači umorni od istih lica u politici te da je vrijeme za mlađe i produktivnije snage

 

 


Edin Forto, predsjednik Naše stranke i još uvijek aktuelni premijer Vlade Kantona Sarajevo, kazao je za N1 kako je zadovoljan rezultatima Naše stranke na Opštim izborima u BiH. Ističe kako su njihovi kandidati na federalnoj i državnoj listi imali odlične rezultate, a sve zahvaljujući timskom pristupu.


- Ovo je stranka ideje, a ne jedne osobe - kaže Forto.


U Danu užvio otkrio je s kim priželjkuju koaliciju na državnom nivou, ali i odgovara na poruke da su "izdajnici zbog potencijalne koalicije sa HDZ-om.


Rezultati izbora, smatra Forto, pokazuju da su glasači umorni od istih lica u politici te da je vrijeme za mlađe i produktivnije snage.


- Ja bih to zvao generacijsko ozdravljenje koje nam je potrebno da cijelo društvo prodiše. Važno je, simbolički, da je Izetbegović izgubio ove izbore, ali generalno mislim da mladima treba dati šansu. I ja sam čovjek od 50 godina. Ne znam kako ćemo se takmičiti sa vibrantnim demokratijama koje i na Balkan dolaze. Kako da se takmičimo na tržištu, ako nam 75-godišnjaci vode ključne bitke - pita se Forto.


Na pitanje da li mogu kao koalicija formirati vladu na federalnom i državnom nivou, Forto je kazao:


- Vidjećemo, posebno u narednih par mjeseci, možemo li napraviti vladu na jednom zajedničkom programu. ‘Trojka’ je ta koja vodi programski dio i zajedno imamo više zastupnika u federalnom parlamentu. Mogućnost postoji i za državni nivo, ali se glasovi moraju obznaniti i imati konačni izborni rezultat da znamo ko s čime raspolaže.


Kaže da se ne obazire što ih nazivaju izdajnicima zbog potencijalnih razgovora i koaliranjem sa sa HDZ-om, jer oni koji ih optužuju godinama koaliraju sa HDZ-om.


Istakao je i uslove pod kojima će se eventualne koalicije praviti za državni i federalni nivo vlasti.


- Ako pričamo o državnom nivou to je evropski put i tu nema dileme i NATO put također. Ako govorimo o FBiH, moramo podići kvalitet života i budžet preusmjeriti na ciljane skupine. Moramo se građanima obratiti i rješavati energetsku krizu, penzije… Nema dileme da bi mi kao partnere voljeli vidjeti stranke iz opozicije u RS za državnu vlast. Bitno je da imamo partnere koji će ići bez kalkulacije da građanima bar u jednom mandatu isporučimo neku promjenu. Moramo dokazati da smo spremni za promjenu koliko god to koštalo - kaže Forto.


Za federalnu vladu ima također sličan pristup, ko želi istinske promjene, dobrodošao je.


- Konkretno mislim na HDZ, koji su konzervativni centar, ali su proevropski, da će morati odlučiti da idu u promjene. Mi nećemo biti prepreka da se stvori vlada koja treba biti funkcionalna i da je moguće raditi zajedno uz program koji usaglasimo.


Komentarisao je i izmjene Izbornog zakona u izbornoj noći od strane visokog predstavnika:


- Tačno je da je neobično u izbornoj noći mijenjati pravila. Unešena je neka nesigurnost, ali OHR je ustanova koja ima pravo da nameće zakone. Nama se ne sviđa insistiranje na etničkim kvotama i mi smo učestvovali u protestima u najavi ovakve odluke. Vidimo neke od posljedica ove odluke, i negativnih i pozitivnih. Čekamo detaljno pojašnjenje iz OHR i koja je argumentacija.


Za kraj je rekao da će Vlada KS raznim mjerama pomoći socijalno najugroženijim građanima da lakše podnesu rast cijena energenta uoči predstojeće zime.

 

(N1/DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI