ZBOG UGROŽENOSTI VELIKE MAČKE

Počeo međunarodni skup za zaštitu tigrova

Arhiva 21.11.10, 21:02h

Divlji tigrovi bi mogli potpuno da nestanu za 12 godina ukoliko zemlje u kojima žive te životinje ne preduzmu brzu akciju za zaštitu njihovih staništa, poručili svjetski stručnjaci za divlje životinje.

skup za zaštitu tigrovaStručnjaci za život u divljini i funkcioneri 13 zemalja u Sankt Peterburgu razgovaraju o  zaštiti tigrova jer ih je u svijetu ostalo između 3.200 i 3.500, naspram 100.000 koliko ih je na početku 20. vijeka. Prvi skup na ovako visokom nivou posvećen opstanku samo jedne životinjske vrste trajaće do 24. novembra, a otvorio ga je osvjedočeni zaštitnik tigrova ruski premijer Vladimir Putin.

Generalni direktor "Svjetskog fonda za prirodu" Džejms Lip izjavio je da bi tigrovi, ukoliko se ne primijene pravilne mjere zaštite, mogli da nestanu do 2022. godine, godine tigra po kineskom kalendaru.

Na konferenciji bi trebalo da bude usvojen program čiji je cilj udvostručavanje populacije tigrova u prirodi do 2022. godine i deklaracija koju će potpisati lideri zemalja učesnica. To su Bangladeš, Butan, Kambodža, Kina, Indija, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Nepal, Rusija, Tajland i Vijetnam, zemlje u kojima i dalje žive tigrovi.

Učesnici konferencije će tražiti i podršku donatora u finansiranju programa očuvanja tigrova, a procijenjeno je da će u narednih pet godina biti potrebno dodatnih 330 miliona dolara za ostvarivanje tog plana. Trećina te sume biće usmjerena na sprečavanje krivolova tigrova i životinja kojima se oni hrane.

sibirski tigarTri podvrste tigra - tigar sa Balija, sa Jave i kaspijski tigar - su nestale u posljednjih 70 godina, a opstanak još šest nije siguran.  Te divlje mačke žive u vrlo različitim sredinama, od džungli Indije i jugoistočne Azije do četinarskih šuma šet mjeseci prekrivenih snijegom na dalekom istoku Rusije i planina Butana na visini od oko 4.000 metara.

Najveći problem za tigrove je krivolov, a kosti i drugi dijelovi tijela koriste se u tradicionalnoj medicini Dalekog istoka. Nestajanje prirodnih staništa zbog krčenja šuma i izgradnje infrastrukture i nedostatak potencijalnog plijena zbog pretjeranog lova takođe predstavljaju veliku opasnost za tigrove.

(RTS, BLIN MAGAZIN/DEPO PORTAL/ma)