zakuhalo između susjeda

Odluka o tome hoće li Srbija moći uvoziti rusku naftu odložena za 1. decembra

Front 06.10.22, 20:57h

Odluka o tome hoće li Srbija moći uvoziti rusku naftu odložena za 1. decembra
Hrvatska je samo radila svoj posao, naveo je Vučić i dodao: "Sve ono što je radila više decenija. Dakle od 1941. pa nadalje

 

 

 

Odluka o tome hoće li će Srbija moći uvoziti rusku naftu – odložena je za 1. prosinca, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je Hrvatska insistirala da Zapadni Balkan ne bude izuzet od sankcija na rusku naftu.

 

Jedna vijest promijenila je sve. "Bukvalno sve je promijenila", kazala je  mandatarka Ana Brnabić.

 

Pa i raspoloženje u Pragu uoči prvog sastanka Europske političke zajednice.

 

Hrvatski novinari postavili su pitanja Vučiću: "Zašto krivite Hrvatsku?“

 

"Samo Vas molim nemojte vikati. Samo da prvo odgovorim ovdje, a onda ću ljubazno da odgovorim na Vašu histeriju i nervozu, ne brinite", rekao je Vučić.

 

Više od hrvatskih novinara razloga za brigu imalo je rukovodstvo Srbije. Jer zbog sankcija Europske unije Srbiji prijeti zabrana uvoza ruske nafte. Službeni Beograd je tražio da bude izuzet. "U Nacrtu je trebalo tako biti, a onda su se naši susjedi pohvalili da su oni zaslužni što nije došlo do derogacije te norme", naveo je Vučić.

 

"Postojao je taj mehanizam, ali je Hrvatska rekla ne može. Pa ovo je skandal neviđenih razmjera", ocijenila je Ana Brnabić.

 

"Ovo je otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji", smatra Brnabić.

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi da je bilo puno zemalja protiv toga. "Neka se malo raspitaju, a neka pitaju i Europsku komisiju što se nije zalagala za njih", dodao je.

 

Plenković ne krije da se i on zalagao da Srbija ne bude izuzeta iz osmog paketa sankcija.

 

"Imamo situaciju gdje će Srbija imati jeftinu rusku naftu koja će doći u hrvatske luke, otići Jadranskim nafotvodom u Srbiju, pa će u Srbiji zbog deala s Putinom imati jeftiniju naftu, jeftiniji benzin, a mi ćemo tu biti šta? Nekakve korisne budale", naveo je Plenković.

 

Hrvatska je samo radila svoj posao, naveo je Vučić i dodao: "Sve ono što je radila više decenija. Dakle od 1941. pa nadalje".

 

"Mi ćemo se morati snaći na drugi način i platiti višu cijenu", kazao Vučić, prenosi N1.

 

Mandatarka već računa koliko višu: "Sva ostala nafta je najmanje 20 posto skuplja od te ruske nafte. Našim građanima i našem gospodarstvu i izbijaju stotine i stotine milijuna eura direktno iz džepa".

 

Srbija je za takav scenarij spremna, tvrdi resorna tehnička ministarka.

 

"Naftna industrija Srbije se već mjesecima priprema za to. Dakle uvozit će samo nerusku naftu 80 posto, 20 posto će biti srpska nafta. Dakle mi smo od prvog trenutka računali da mi nemamo od 1. studenoga mogućnost ruske nafte i to je naš zadatak bio da se za to spremimo", navela je srbijanska ministarica energetike Zorana Mihajlović.

 

(Fena/rm)

 

BLIN
KOMENTARI