USB-C konektor

EU odobrila reformu za telefonske punjače, Apple će se morati prilagoditi

Tehno 04.10.22, 16:18h

EU odobrila reformu za telefonske punjače, Apple će se morati prilagoditi
Apple je u prošlosti upozoravao da bi taj prijedlog naštetio inovacijama i stvorio brdo elektronskog otpada

 

 

Evropski parlament odobrio je u utorak nova pravila kojima će se u Evropskoj uniji uvesti jedinstven priključak za punjenje za mobilne telefone, tablete i kamere do 2024. godine, što je prvi put da se tako nešto uradi u svijetu, a očekuje se da će više uticati na proizvođača iPhone-a.

 

Glasanje potvrđuje raniji sporazum između institucija EU i učinit će USB-C konektore koje koriste uređaji zasnovani na Androidu standardom EU, prisiljavajući Apple da promijeni svoj priključak za punjenje za iPhone i druge uređaje, prenosi Reuters.

 

Među velikim dobavljačima elektronskih uređaja evropskim kupcima, očekuje se da će Apple biti među najugroženijim, ali analitičari očekuju i mogući pozitivan uticaj jer bi to moglo podstaći kupce da kupuju najnovije proizvode kompanije umjesto onih bez USB-C.

 

Ugovor također pokriva e-čitače, slušalice i druge tehnologije, što znači da može imati utjecaja na Samsung (005930.KS), Huawei [RIC:RIC:HWT.UL] i druge proizvođače uređaja, kažu analitičari.

 

Apple, Samsung i Huawei nisu odmah bili dostupni za komentare.

 

Apple je u prošlosti upozoravao da bi taj prijedlog naštetio inovacijama i stvorio brdo elektronskog otpada.

 

Zastupnici EU podržali su reformu velikom većinom, sa 602 glasa za i samo 13 protiv.

 

O promjeni se raspravljalo godinama, a podstaknuta je pritužbama korisnika iPhonea i Androida da moraju preći na različite punjače za svoje uređaje.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI